Hlavní obsah

Zapadne Eliáš do nových Devils? Čeká jej něco úplně jiného, přiznává manažer Ďáblů

Poslední tři sezóny zůstali před branami play off, což už v dalším ročníku nechtějí dopustit. U hokejistů New Jersey proto během letní pauzy došlo k velkým změnám; po osmadvaceti letech skončil generální manažer Lou Lamoriello, jehož nahradil Ray Shero, jenž stejný post dlouho zastával v Pittsburghu. Novým koučem se pak stal John Hynes. v čtyřiceti letech momentálně nejmladší trenér v NHL. Oba jednohlasně tvrdí, že chtějí mladší a rychlejší mužstvo, než jaké mělo Devils v posledních letech. Jak do těchto představ zapadá Patrik Eliáš, klubová legenda, jemuž v dubnu bude už čtyřicet?

Foto: Profimedia.cz

Patrik Eliáš.

Článek

Eliáš se chystá na svou jubilejní dvacátou sezónu v NHL, v níž svou kariéru spojil výhradně s Devils. Uplynulý ročník mu ale nevyšel, s 34 kanadskými body se jednalo o nejslabší sezónu třebíčského rodáka. Se zápornými dvaceti body v hodnocení plus/minus byl navíc nejhorší z celého týmu.

Dokáže se z nepovedené sezóny oklepat? Nebude jeho věk překážkou? A jak zapadne do nového systému hry, který klade důraz především na rychlejší pojetí? „Možná už nejsem žádný mladík, ale pořád jsem rychlejší než spousta kluků. A navíc jsem i chytřejší," prohlásil Eliáš se smíchem v rozhovoru pro server nj.com. „Můžete být rychlý, ale pokud nemáte správné myšlení, budete na ledě jenom jezdit nahoru dolu a stejně nic nedokážete."

Eliáš: Nepochybuju o sobě

I proto je přesvědčený, že pro Ďábly může být stále přínosem. „Na sto procent nemůžete nikdy vědět, s čím s vámi počítají. Ale mluvil jsem už s panem Sherem a novým trenérem a chtějí, abych byl součástí týmu. Tak v to doufám. Je na mně, abych přijel na kemp a byl připravený psychicky a hokej si užíval. Když jsem totiž uvolněný, hraju nejlepší hokej. Nepochybuju o sobě," říká sebevědomě s 1017 kanadskými body nejproduktivnější hráč historie New Jersey.

„Uvidíme, i já doufám, že Patrik bude důležitou součástí týmu. Když mluvím o nutnosti být rychlý a hrát útočný hokej, musíte pro to mít hokejový cit. A hodně rychlých hráčů ho nemají," řekl Ray Shero. „Ale bude to teď pro něj něco úplně jiného. Je na něm a trenérském štábu, aby z Patrika dostal to nejlepší," pokračoval Shero, který před měsícem probíral s Eliášem zamýšlené novinky v týmu na společném obědě.

„Máme nové trenéry, změny samozřejmě budou. Pro Patrika to ale podle mě bude výzva a doufám, že na kemp dorazí v parádní formě, bude makat, vnese do své hry trochu vzruchu, aby byl na ledě i mimo něj lídrem a rozdílovým mužem. Taková jsou má očekávání. Snad je naplní," přeje si nový generální manažer Devils.

Po příští sezóně končit nehodlá

Eliáš má pocit, že důvěru Shera i nového kouče Hynese má. „Pochybovat by o mně mohli začít až tehdy, pokud by se sezóna nevyvíjela dobře. Po vzájemných rozhovorech cítím, že respekt je oboustranný. Jsou ale věci, které musejí být změněny. A to na obou stranách," uvědomuje si dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Ďábly.

S nimi má platnou smlouvu ještě na jednu sezónu. Je v ní zanesena i klauzule, že se svou případnou výměnou musí souhlasit. „To teď neřeším. Když nebudou s mými výkony spokojení, můžou chtít jít jinou cestou. Nebo třeba nebudu spokojený já, můžu být frustrovaný z toho, jak se věci vyvíjejí. Ale stejně doufám, že kariéru uzavřu v New Jersey," přeje si Eliáš, který ale po nadcházejícím ročníku končit nehodlá.

„Doufám, že ne, doopravdy! Hokej totiž miluju. Samozřejmě je těžké projít si takovou sezónou, která nás jako tým postihla naposledy. Ale už je to minulost," slibuje Eliáš.

Reklama

Související témata: