Hlavní obsah

Kanko zaskočil za Robitailla a hned dal gól

ANAHEIM

Bez známek nervozity prožil v sobotu svůj debut v NHL český hokejový útočník Petr Kanko. A to i přesto, že byl povolán do hlavního týmu Los Angeles Kings namísto hlavní hvězdy týmu, Kanaďana Luca Robitailla. Kanko dokonce vstřelil ve třetí třetině svou první branku v NHL a pomohl týmu vyrovnat a dotáhnout zápas v Anaheimu do prodloužení.

Foto: www.lakings.com

Petr Kanko na tréninku Los Angeles Kings.

Článek

Obránce Anaheimu Keith Carney ztratil v poslední části utkání puk za svou vlastní brankou, kde se jej zmocnil Kanko a zkoušel poslat přihrávku před branku. Tam se ale puk odrazil od brusle domácího obránce za záda brankáře Giguera. "Byl to dost šťastný odraz, měl jsem kliku," usmíval se po zápase český útočník.

Králové díky Kankově brance srovnali skóre na 3:3 a nakonec vyhráli po samostatných nájezdech, kde jako poslední zakončoval slovenský útočník Pavol Demitra. Ten stejně jako ostatní hráči Kings pomáhali Kankovi usnadnit jeho debut. "Všichni si pamatujeme jak jsme se cítili při své premiéře v NHL," řekl obránce Mattias Norström.

"Jsem rád, že mám za sebou svůj první zápas v NHL a jsem pyšný na to, že jsem vůbec tady. Zkusil jsem do toho dát všechno a hrát v každém střídání nejlépe, jak jsem mohl," dodal Kanko, jenž hrál ve čtvrtém útoku a na ledě strávil celkem jen něco přes pět minut.

Murray chtěl vydusit Robitailla

Do prvního týmu Los Angeles se navíc dostal jen díky tomu, že trenér Andy Murray chtěl nějakým tahem probudit hvězdu Luca Robitaillea. Ten v posledních dvanácti zápasech nasbíral jediný kanadský bod, tak jej Murray nechal v Anaheimu sedět na lavičce a z farmářského týmu povolal Kanka.

"Byla to jen aktuální situace pro daný zápas, ve kterém jsme potřebovali jiný typ hráčů" komentoval to Murray. "Většina starších hráčů, kteří během výluky nikde nehráli, se rozehrávají pomaleji. A my chceme dát šanci také dalším mladým hokejistům, aby ukázali, co v nich je," dodal.

Podle Murrayho není třeba za tím hledat nějakou zášť. "Nepřeju si nic jiného, než aby se Lucovi zase dařilo. Ale chceme po něm, aby hrál lépe. Tak jsme zkusili nechat ho o tom chvíli přemýšlet, jsem si jistý, že trocha tlaku na jeho osobu mu jen prospěje," vysvětlil trenér kalifornského týmu.

Kanko Robitailla neohrozí

Mimochodem Robitaille kdysi také stejně jako Kanko dokázal skórovat hned při svém prvním zápase v NHL, v říjnu 1986 proti St. Louis. Tehdy byly Kankovi pouhé dva roky a osm měsíců. "Petr odehrál dobrý zápas, ale nemyslím si, že by mohl ohrozit Lucovu pozici," je přesvědčen v této souvislosti Norström.

Kanko vyrazil do zámoří už v sedmnácti letech poté, co odehrál v jediné sezóně v extralize šest zápasů za pražskou Spartu. Rodák z Příbrami začal v nižší OHL za Kitchener Rangers, od ročníku 2003/04 pak nastupuje za farmářský tým LA Manchester Monarchs v AHL. Letos zatím ve 22 zápasech nasbíral deset kanadských bodů za šest branek a čtyři přihrávky.

Reklama

Související témata: