Hlavní obsah

Tampě vyrostla na Floridě konkurence. Jágr je úžasný, my máme proti loňsku víc zkušeností, říká Palát

Aleš Březina (Toronto)Sport.cz

Porazili Toronto, které zažilo masivní výprodej. Ale proti výběru, v němž nastoupil z velké části farmářský tým Marlies měli hokejisté Tampy Bay spoustu práce. V pokračování NHL zvítězili těsně 2:1. Při obou brankách byl na ledě i český útočník Ondřej Palát. Naopak obránce Tapmy Andrej Šustr zápas nedohrál a časoměřiči mu napočítali v prvních dvou třetinách pouze pět minut a 47 vteřin na ledě. „Bylo to takové zvláštní utkání, protože Toronto mělo hodně hráčů z farmy. Očekávali jsme, že se budou snažit a že budou urputní. Měli hodně šancí a nás podržel brankář Vasilevskij. Takže díky němu jsme získali oba body,“ hodnotil po boji Palát, jehož tým je na tom společně s Floridou nejlépe v Atlantické divizi.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Na ilustračním snímku hráči Tampy Bay gratulují Ondřeji Palátovi (18) ke gólu v zápasen NHL proti New Jersey. Jedním z gratulantů je i další Čech v sestavě Blesků Andrej Šustr (62).

Článek

Obě vaše branky dal Tyler Johnson, pokaždé jste byl na ledě. Při druhé to vypadalo, jako že jste měl asistenci...

Nevím, co se tam přesně stalo, puk šel od hrazení ke mně, snažil jsem se bodyčekovat, puk se odrazil k Johnsonovi, ale nevím, jestli jsem puk ještě tečoval... S Johnsonem hraji od farmy a třetí v útoku je Kučerov. V této sestavě jsme hráli už vloni.

Tato sezóna pro vás osobně ale nebyla nejlepší, byl jste dokonce zraněný...

Bohužel jsem dva měsíce nehrál. Bylo to trochu nepříjemné. Snažil jsem se udržovat si formu. Jakmile jsem se vrátil na led, tak se mi hrálo dobře. Myslím si, že od Nového roku hraje dobře i celý tým. Vyhráváme a vypadá to, že uděláme play off, přestože nemáme tolik bodů jako vloni. Tým hraje dobře.

Kuriozitou Atlantické divize je, že na čele jsou dva týmy z Floridy, vy a Panteři, kde je nepřehlédnutelnou osobností Jaromír Jágr...

Je úžasné, co dokáže Jaromír Jágr v jeho letech. Líbí se mi jejich hra. Teď přibyli do mužstva Jiří Hudler a Jakub Kindl, takže budou mít dobrý tým pro Stanley Cup.

Vloni jste se dostali až do finále Stanley Cupu, nemrzí vás ještě teď, že ten pověstný krůček chyběl?

Určitě, ale na druhou stranu náš mladý tým získal hodně zkušeností. V téhle sezóně máme dvacet zápasů do play off, takže doufáme, že si vyřazovací boje zopakujeme.

Jaké budete mít šance?

Chtěl bych vyhrát Stanley Cup, ale první důležitý krok je se tam dostat, pak můžeme krůček po krůčku postupovat dál. Je to jiná soutěž, jiná hra.

Jste již delší dobu v NHL, můžete porovnat svoji situaci dnes s tou, když jste zde začínal?

Každý hráč to má těžší ze začátku, hlavně pokud jde o důvěru trenéra. Měl jsem štěstí, že jsem znal kouče Jona Coopra z farmy. Čím jsem déle v NHL, mám více zkušeností. Mizí strach, nebojím se podržet puk a pak ho rozehrát.

Co říkáte změně pravidel, na prodloužení při poměru sil tři na tři?

Pro náš rychlý a tvořivý tým je to výhoda. Myslím si, že i divákům se to líbí.

Máte rád samostatné nájezdy?

Nevím, jestli je mám rád. Občas mne tam trenér pošle, ale není to moje specialita. Zkouším to na tréninku.

V čem vidíte své nedostatky a v čem jsou naopak vaše přednosti?

Těžká otázka. Myslím si, že na první pohled nemám tolik bodů, kolik bych mohl mít. Ale to je dáno tím, že se soustřeďuji více na hru týmu. Předností je, že se snažím i bránit a pomáhat obraně.

Na který zápas v této sezóně nejraději vzpomínáte?

Asi to bylo utkání v Coloradu. Bylo to druhé utkání po mém zranění. Vstřelil jsem jednu branku na další dvě jsem nahrál.

Reklama

Související témata: