Hlavní obsah

Špaček se stěhuje ze Chicaga do Edmontonu

EDMONTON

Zkušený hokejový obránce Jaroslav Špaček změnil v NHL působiště: z Chicaga jej získal Edmonton Oilers. Pro jednatřicetiletého olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa bude kanadský klub v zámořské lize čtvrtým týmem, před Chicagem hájil barvy Columbusu a Floridy.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Obránce Jaroslav Špaček při tréninku české reprezentace na MS ve Vídni.

Článek

Špaček, který bude za dva týdny startovat v Turíně s českou reprezentací na svých třetích olympijských hrách, odehrál v této sezóně za Chicago 45 zápasů. Dal v nich sedm branek a s touto produktivitou byl čtvrtým nejlepším střelcem celku Blackhawks. Na dalších sedmnáct gólů přihrál.

Edmonton ve čtvrtek Špačka získal za práva na finského útočníka Tonyho Salmelainena, lídra kanadského bodování finské ligy z IFK Helsinky. Vedle Špačka posílil Edmonton své zadní řady také o Švéda Dicka Tarnströma z Pittsburghu, kam výměnou zamíří útočník Jani Rita a obránce Cory Cross.

"Chtěli jsme posílit obranu od začátku sezóny, mluvili jsme o tom už v létě. Je jen náhoda, že k oběma přestupům došlo najednou. Dobrých obránců není nikdy dost," řekl agentuře Canadian Press manažer Oilers Kevin Lowe.

Špaček přitom ve středu po tréninku řekl listu Northwest Herald, že by chtěl co nejdříve začít s vedením Chicaga jednat o prodloužení smlouvy. Ta stávající, která mu garantuje příjem 2,25 miliónu dolarů, mu vyprší po sezóně. "Rád bych zůstal," uvedl plzeňský odchovanec.

Jeho přání však nebylo vyslyšeno a místo nového kontraktu si začal balit věci. V Edmontonu se setká s krajany Alešem Hemským a Radkem Dvořákem, se kterými se radoval loni v květnu z triumfu na šampionátu ve Vídni.

Premiéra ve Phoenixu

Novinku se dozvěděl před domácím zápasem proti Calgary, do kterého už nezasáhl. "Bylo to pro mě překvapení. Připravoval jsem se na zápas proti Flames a na stadiónu jsem se to dozvěděl. Hned jsem volal rodině, že nikam jezdit nemusí, že nehraji," řekl Špaček v rozhovoru na oficiálních internetových stránkách Edmontonu.

Fakt, že bude hájit barvy Oilers, však přijal dobře, i proto, že odchází do celku, který by neměl chybět v play-off. Chicago si naopak o Stanleyův pohár zřejmě letos nezahraje. "Jsem rád, že jdu do týmu, který si play-off zahraje. Věřím, že dostanu prostor na ledě a že týmu pomohu," přál si Špaček.

Premiéru v novém dresu by měl absolvovat v nedělním zápase ve Phoenixu. "Měl bych letět z Chicaga přímo tam a připojit se k týmu. Pak se vrátím pro rodinu do Chicaga a přesuneme se do Edmontonu," nastínil český bek svůj plán na příští dny. Ve své nové domovské hale se představí poprvé ve čtvrtek proti Columbusu.

Generální manažer Edmontonu Scott Howson věří, že obě posily pomohou týmu hlavně v přesilových hrách. "Jsou zkušení, spolehliví a umějí to s pukem," řekl Howson. Edmonton momentálně zabírá poslední postupové místo do play-off. Na Špačkův uvolněný post v sestavě Chicago povolalo z farmy Dannyho Richmonda.

Reklama

Související témata: