Hlavní obsah

Gretzky odmítá účast na sázení, soustředí se na olympiádu

PRAHA

Wayne Gretzky neprožívá v posledních týdnech zrovna šťastné období. Nejprve se musel vyrovnat se ztrátou dvou velmi blízkých osob, kdy mu krátce po sobě zemřela matka i babička. A nyní mu ještě dělá starosti i jeho manželka Janet, podezřelá z účasti v sázkařském gangu. A podle všeho nemá čisté svědomí ani sám legendární hokejista.

Článek

Gretzkyho jméno se objevilo v aféře, jejímž hlavním aktérem je jeho asistent z Phoenixu Rick Tocchet. Ten údajně v minulých týdnech přijal nelegální sázky ve výši 1,7 miliónu dolarů. Policejní odposlechy zachytily rozhovor Gretzkyho s Tocchetem o nespecifikované finanční operaci s několika milióny dolary.

Spekuluje se o tom, že nejslavnější hokejista všech dob sázel prostřednictvím své ženy Janet Jonesové. "Nikdy jsem žádnou sázku na manželovu radu nepodala," uvedla Jonesová v oficiálním prohlášení. "Kromě občasných sázek na dostihy můj manžel na žádný jiný sport nesází," dodala. Gretzky tvrdí, že nesází na žádné profesionální soutěže.

Další "útok" na Kanadu?

"Už jsem to říkal mockrát: Já nesázím. A nikdy jsem nesázel. Neudělal jsem nic špatného, ani nic, co by mělo něco společného se sázením," citovala Gretzkého zámořská média. "Budu pořád trénovat Phoenix a v neděli odjíždím do Turína starat se o kanadský tým," snažil se dát Gretzky najevo, že se nic zvláštního neděje.

Podle zástupců kanadského národního týmu spekulace o možné vině legendárního hokejisty klima v olympijském výběru nenaruší. Američtí novináři si však neopomenou rýpnout, zda celého humbuku naopak Gretzky nevyužije v prospěch svého týmu a "nenaočkuje" mužstvo stejně jako před čtyřmi lety v Salt Lake City. Tehdy se nechal slyšet, že všichni jsou proti jeho týmu, a filozofie "my proti celému světu" nakonec také svým způsobem pomohla Kanadě získat zlato.

Vyřazení z olympiády podezřelým asi nehrozí

Americké úřady ovšem velké pochopení pro podobné  výstřelky nemají a celou kauzu "Slap shot" pojmenovanou po slavném hokejovém filmu berou velmi vážně. Vyšetřovatelé teď prověřují, jestli nemá odhalený gang spojitost s podobným spolkem, který rozbili před pěti lety. Tehdy jeho členům prokázali, že ve Philadelfii a v New Jersey organizovali černé sázky na zápasy NHL.

Poručík policie v New Jersey Gerald Lewis řekl listu New York Daily News, že není protizákonné sázet načerno, takže tipujícím žádný trest nehrozí. Naopak za organizování takových sázek může jít Tocchet až na sedm let do vězení.

Nad celou situací se zamýšlí i prezident Světové antidopingové asociace (WADA) Dick Pound, který odpověděl na otázku, zda by bylo možné zakázat hráčům a činovníkům zapleteným do aféry start na olympiádě. "Velmi jsme se otázkou sázení zabývali. Co s tím můžeme udělat? Je to nebezpečné? Odpovím si: Ano. Ale je to důvod vyřadit sportovce z olympijských her? Ne, to si nemyslím," odpověděl Pound.

Reklama

Související témata: