Hlavní obsah

Gretzky se v Turíně nechce k sázkařskému skandálu vyjadřovat

TURÍN

Šéf kanadského olympijského týmu Wayne Gretzky v úterý přiletěl se svým mužstvem do Turína a hned vyhlásil, že se v dějišti olympiády nehodlá vyjadřovat k sázkařském skandálu, do něhož byla zapletena jeho manželka Janet. Její jméno zveřejněné v souvislosti s ilegálním tipováním, které měl řídit Gretzkého kamarád a asistent z Phoenixu Rick Tocchet, vzbudilo velký rozruch.

Článek

Nejlepší hokejista kanadské historie se však nehodlá více o této záležitosti hovořit.

"Já jsem do toho nebyl zapleten. Říkám to už sedm dnů. Tím považuji tuto otázku za uzavřenou," řekl Gretzky na večerní tiskové konferenci. O tu byl velký zájem, navštívilo ji přes dvě stě žurnalistů a byla přímým přenosem přenášena do Kanady. V sále sledoval svého syna i Walter Gretzky, do dějiště přiletěla i Janet Gretzká. Ta měla podle severoamerických médií vydat na sázky více než 500 tisíc dolarů.

O olympiádě ano, o sázení ne

Podle Gretzkého není olympiáda ten pravý čas na to, aby problém komentoval. "Na rovinu, toto je to poslední místo, kde bych se k tomu vyjadřoval. Budu mluvit o hokeji třeba celý den. Zeptejte se mě na hokej, na olympiádu... Žádný problém," navázal Gretzky. "Každý ví, proč jsme tady. Chceme reprezentovat naši zemi a získat zlato," pokračoval. Gretzky počítá s tím, že pokud Kanada prvenství neobhájí, bude z toho obviňován on. "Ale bylo to tak už předtím v mé kariéře, takže to nebude v mém životě žádná změna."

Nejasného vyjádření ke skandálu se tak dočkala veřejnost i prezident Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel, který očekával vysvětlení. "Očekávám, že až sem přijede, odpoví na všechny otázky týkající se nelegálních sázek," řekl v pondělí Fasel na adresu Gretzkého.

Těžký týden

Gretzky předstoupil před kanadské novináře ještě před odletem z Toronta; ti změřili, že odpovídal přesně čtyři a půl minuty. Otázky ohledně sázení své ženy a Toccheta rovněž prakticky nekomentoval.

"Není na mně, abych o tom mluvil. Snažím se vám celou dobu vysvětlit, že do toho nejsem zapletený," řekl Gretzky. "Byl to těžký týden pro mou rodinu, teď se ale soustředím jen na úspěch v Turíně," dodal nejlepší hokejista historie. Kanaďané jsou jedním ze soupeřů českého týmu v základní skupině.

Sázkařský skandál se provalil minulý týden, Tocchet až do vyšetření případu nebude vykonávat funkci asistenta ve Phoenixu. Gretzkého manželka Janet, jež údajně prosázela spoustu peněz na Super Bowl, není obviněna z trestného činu, bude však muset vypovídat před porotou.

Reklama