Hlavní obsah

Můžu být nejlepším hráčem NHL, hlásí sebevědomý Fin. Starat se o něj bude maminka

Buffalo/Praha

Má za sebou sezónu z říše snů. Tapparu Tampere dovedl ve finské lize k mistrovskému titulu, zlato bral na lednovém mistrovství světa juniorů, v květnu pak týmu Suomi pomohl na světovém šampionátu dospělých ke stříbrným medailím a navíc byl vyhlášen nejlepším útočníkem a nejužitečnějším hráčem turnaje. A to v pouhých osmnácti letech! Patrik Laine, jeden ze supertalentů světového hokeje, by za povedeným ročníkem rád napsal tečku v podobě prvního místa na letošním draftu NHL.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Fin Patrik Laine proti kanadskému brankáři Camu Talbotovi na květnovém MS.

Článek

„Byla to fantastická sezóna a pro mě doposud jasně nejlepší. Všechno šlo podle představ, nezažil jsem žádné těžké časy. Všechno do sebe krásně zapadalo. Cítil jsem se výjimečně, že jsem mohl být součástí všech úspěšných týmů," pochvaluje si rodák z Tampere, který se aktuálně nachází v Buffalu, kde podstupuje testování před draftem.

Ten se uskuteční na stejném místě 25. června a všichni napjatě očekávají, jestli se jeho jedničkou stane právě Laine, nebo o trochu víc favorizovaný americký centr Auston Matthews. Právo první volby má Toronto, jako druhý si bude vybírat Winnipeg.

„Toronto má před sebou těžkou volbu. Podle mě bych ale měl být jedničkou právě já," hlásí sebevědomě Laine, který je o sedm měsíců mladší než Matthews.

„Oba jsme si dost podobní. Ale sedm měsíců je dlouhá doba. Pokud je momentálně v určitých věcech lepší než já, tak za sedm měsíců ho dohoním. Chci ukázat, že jsem dobrý hráč, a doufám, že budu vybrán z prvního místa," přeje si finský křídelník, který je na tom podle svých slov ve srovnání s Matthewsem lépe po fyzické stránce a má prý i lepší střelbu.

Draftem pro Laineho ale nic nekončí. V rozhovoru pro kanadskou televizi TSN přesvědčoval, že do pěti let bude na stejné výkonnostní úrovni, na které je jeho vzor Alexandr Ovečkin. „Myslím, že mám nejlepší předpoklad, abych se jednou stal nejlepším hráčem NHL," dodával finský mladík.

„Celou příští sezónu chci každopádně strávit v NHL a ne na farmě v AHL, protože se nepotřebuju přiučit severoamerickému stylu hokeje," řekl Laine a přiznal, že zpočátku bude v zámoří žít s maminkou.

„Ještě totiž neumím žít samostatně. Nedokážu si navařit a chodit každý den do restaurací se mi nechce. I proto je dobré, že se mnou bude máma a postará se mi o jídlo, praní i všechno ostatní," uzavírá.

Reklama

Související témata: