Hlavní obsah

Až 260 tisíc za lístek! Natěšenému Pittsburghu ale čaroděj Jones oslavy překazil

Pittsburgh/Praha

Nejen fanoušci, kteří měli to štěstí a dostali se do Consol Energy Center na pátý finálový zápas play off NHL proti San Jose, ale celý Pittsburgh byl natěšený na velkolepé oslavy zisku Stanley Cupu, který hokejisté Penguins vyhráli už třikrát ve své historii, ještě nikdy ale nemohli slavit v domácím prostředí. A to platí i po čtvrtečním večeru, neboť Žraloci zejména díky vynikajícímu brankáři Martinu Jonesovi dál mohou snít o svém premiérovém mistrovském poháru.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Gólman San Jose Martin Jones (31) zastavuje pokus Carla Hagelina (62) z Pittsburghu.

Článek
Fotogalerie

Někteří příznivci vysázeli za vstupenku na páté finále až 11 tisíc dolarů (přes 260 tisíc korun), jen aby mohli vidět, jak kapitán Pens Sidney Crosby přebírá na konci Stanleyův pohár. Přímo v aréně vidělo zápas 18 680 příznivců, v okolí haly se jich sešlo dalších zhruba 40 tisíc.

Jenže Žraloci, kteří se opět museli obejít bez zraněného českého útočníka Tomáše Hertla, mistrovské juchání nepřipustili.

Nevykolejil je ani fakt, že během 22 vteřin na přelomu páté a šesté minuty ztratili vedení 2:0. V čase 5:06 tak na kostce svítilo skóre 2:2, takhle rychle ještě ve finále Stanley Cupu čtyři branky nepadly. Žraloci se z dvojnásobného úderu domácích dokázali oklepat, ještě v první třetině znovu vedli a nakonec triumfovali 4:2.

„Během celé sezóny jsme se nikdy nevzdávali a jinak tomu nebylo ani teď. Víme, že nás ještě čeká dlouhá cesta, ale budeme bojovat až do konce," slibuje gólman Sharks Martin Jones, který si v pátém duelu připsal úctyhodných 44 zákroků.

Právě šestadvacetiletého kanadského gólmana zahrnovali jeho spoluhráči slovy chvály. „Marty byl neskutečný. Působil klidně, neztrácel koncentraci a nenechal se rozhodit ani tehdy, když do něj soupeři šli. Udržel nás ve hře, za což mu můžeme děkovat," řekl obránce Žraloků Justin Braun.

„Jones byl naší oporou, to ale platilo v celé sezóně. Je stavebním kamenem našeho týmu a dodává nám obrovské sebevědomí. Dnes podal opravdu výjimečný výkon," přidával se kapitán Joe Thornton.

Couture se ve finále konečně probudil

První hvězdou utkání byl ovšem vyhlášen útočník Sharks Logan Couture. Nejproduktivnější hráč letošního play off dosud ve finále střelecky mlčel, zaznamenal jen dvě asistence. Ve čtvrtek byl ale u prvních třech branek hostů, když jednu vstřelil a další dvě připravil.

„Doteď jsem ve finále týmu příliš nepomohl, takže jsem rád, že to nyní vyšlo. Věděli jsme, že Murray (brankář Pittsburghu) bude trochu nervózní, a proto jsme na něho chtěli v úvodu co nejvíc střílet," prozrazoval Couture.

Série nyní pokračuje v noci na pondělí šestým zápasem a Tučňáci budou mít na ledě San Jose druhý mečbol. „Když napravíme chyby, které jsme udělali doma, cestu k vítězství si najdeme," věří útočník Pittsburghu Patric Hörnqvist.

Reklama

Související témata: