Hlavní obsah

Nechci přemýšlet o životě po hokeji, přiznává Jágr. V kabině Floridy je inspirací

Nad jeho přístupem k tréninkům a hokejové dlouhověkosti, díky kterým i v 44 letech nastupuje v nejlepší soutěži na světě, všichni uznale pokyvují hlavou. Nyní je v zámoří téma ´Jaromír Jágr´ opět na stole, legendární 68 totiž dnes v noci čeká v dresu Panterů zápas v Pittsburghu, kde zažila v minulém století své nejúspěšnější roky v NHL a získala dva Stanley Cupy.

Foto: Joel Auerbach, ČTK/AP

Jaromír Jágr slaví se spoluhráči gól v utkání proti Washingtonu.

Článek

„Za svou kariéru dokázal skvělé věci, ale my ho vnímáme jako normálního, každého jiného kluka. Nicméně je inspirující, Když vidíte, jak ve svých letech pořád tvrdě maká," smeká obránce Panthers Aaron Ekblad a jeho spoluhráč Vincent Trocheck přikyvuje. „Jágr opravdu není mimozemšťan, naopak je jedním z nás," říká třiadvacetiletý útočník.

Jágra od letošního léta poprvé poznává i Shane Harper. Sedmadvacetiletý forvard se ve své kariéře potloukal v nižších soutěžích, letos však dostal příležitost od Floridy. A tak v jedné šatně sedí s mužem, jehož jako mladý kluk hltal u televize na videokazetách.

„Je těžko uvěřitelné, že je to pořád ten samý člověk. Vždyť jsem byl tak malý, když jsem na něj koukal v televizi," zdráhá se Harper uvěřit.

Nejen pro něj je zážitkem sledovat, jak na sobě české legenda pracuje. Závaží na kotnících i bruslích, oblečen do dvacetikilové vesty nebo trénink s „palačinkami", jak Jágr nazývá kilo a čtvrt těžké kovové závaží kruhovitého tvaru, které v přípravě využíval namísto puku.

Jágr: Proč hledat něco, co už máš?

„Snažil jsem se mu říct, aby si někdy vzal na den volno. Jenže on to bere tak, že když si ho vezme, s hokejem bude muset skončit. Má to v hlavě nastavené, že musí pracovat každý den," tvrdí o Jágrovi kouč Panterů Gerard Gallant.

Jágr prostě ví, že jen díky stoprocentnímu, a mnohdy i ještě většímu přístupu, může dál konkurovat těm nejlepším. Navzdory věku, který je pro něj jen číslem. „Neexistuje pravidlo, podle kterého můžeš hrát hokej od osmnácti do pětatřiceti. Stejně jako nikde nestojí, že musíš žít do sedmdesáti a pak už jsi mrtvý," vysvětluje kladenský odchovanec, který chce u hokeje zůstat tak dlouho, dokud to jen půjde.

„Nechci přemýšlet o životě po hokeji. Pořád musíš hledat něco, co tě baví a činí šťastným. Ale proč po tom pátrat, když už to máš? Každý, kdo miluje svou práci, vám řekne to samé. Kdybych hokej neměl rád, nemyslím si, že bych ho dneska ještě hrál. Není možné něco nesnášet a zůstávat u toho," je přesvědčený Jágr.

Reklama

Související témata: