Hlavní obsah

Vokoun má zánět cévních stěn a sezóna pro něj skončila

Hokejový brankář Tomáš Vokoun už se v této sezóně do branky Nashvillu Predators kvůli nemoci krve nepostaví. Úřadující mistr světa a bronzový medailista z olympijských her v Turíně má zánět cévních stěn v oblasti pánve a musí podstoupit léčbu zahrnující ředění krve.

Článek

Devětadvacetiletý Vokoun nechytal od 1. dubna, kdy cítil bolesti zad. První vyšetření neodhalila příčinu problému, diagnóza byla stanovena až o víkendu během Vokounova pobytu v Baptist Hospital v Nashvillu. O zdravotním stavu své brankářské jedničky dnes klub informoval na oficiální internetové stránce.

"Tato neobvyklá nemoc se léčí ředěním krve a bude trvat mnoho týdnů. Očekáváme však, že dojde k plnému uzdravení," uvedl doktor Richard Garman, jeden ze dvojice týmových lékařů, kteří budou na Vokouna během jeho léčby dohlížet.

Z nemocnice brzy domů

Podle druhého doktora Michaela Pagnaniho neutrpěl český brankář v postižené oblasti zranění. "Testy zatím neodhalily přesnou příčinu těch krevních sraženin," dodal Pagnani.

Generální manažer a prezident klubu David Poile v prohlášení uvedl, že by karlovarský rodák měl být v nejbližší době propuštěn z nemocnice domů. "Byl to pro nás extrémně důležitý hráč a budeme ho mimořádně postrádat," uvedl Poile.

Vokoun je od roku 2002 jedničkou Nashvillu a i v této sezóně patřil k největším hvězdám mužstva, jež už má zajištěn postup do play off. Jeho účet v ročníku se zastavil na 61 zápasech, v nichž vychytal 36 výher s průměrem 2,67 inkasované branky na zápas a úspěšností zásahů 91,9 procenta.

Jedničkou bude Mason

"Budeme na něj myslet a věřit, že se plně zotaví. Víme, jaký je bojovník a že udělá vše pro to, aby se znovu vrátil na led. Těšíme se, že ho na podzim uvidíme v přípravném kempu před další sezónou," řekl o Vokounovi Poile.

Predátoři tak budou ve zbylých pěti zápasech základní části a v následném play off spoléhat na dosavadní dvojku Chrise Masona. Jeho náhradníkem bude Fin Pekka Rinne, jenž má na kontě pouze dvě odchytaná utkání v NHL.

Český reprezentant Vokoun, jenž se v Turíně prostřídal v brance s Milanem Hniličkou, již po olympijských hrách oznámil, že se nezúčastní mistrovství světa v Rize, protože s manželkou očekávají narození druhého potomka.

Reklama

Související témata: