Hlavní obsah

Eliáš: Z jednoho zápasu bych nedělal závěry

Dva góly, čtyři asistence. Vydařenější zápas, než sobotní duel proti New Yorku Rangers, Patrik Eliáš ještě v NHL nezažil. "Rangers hodně chyběla disciplína, ale pořád mají v ofenzívě ohromnou sílu," říká po úvodním střetnutí 1. kola play-off útočník New Jersey Devils.

Článek

Vaše rekordní bilance se zrodila vesměs v přesilovkách. Trénovali jste hru v početní převaze ještě před startem play-off nějak speciálně? Už v základní části se v přesilovkách rozhodovalo velké procento zápasů. My hlavně věděli, že rozhodčí měli před začátkem duelů o Stanley cup velký mítink, kde jim vtloukali do hlavy, že mají pískat ve stejném trendu jako po celou sezónu. Všichni jsou na play-off strašně natěšení a v hokejistech bublají emoce. Rozhodčí ale ten přísný metr chtěli udržet a vyloučených byla spousta. Pískali úplně všechno, i lehounké náznaky. I my se musíme příště víc krotit.

Je pro vás osobně povedený start sladší i z důvodu, že v týmu Rangers působí sedm Čechů, včetně vašeho velkého kamaráda Petra Sýkory? Rangers jsou náš častý rival a známe je hodně dobře. Novináři už se mě asi měsíc ptají, který tým bychom nechtěli potkat, z koho máme strach. Ale já nekoukám na to, jestli je u soupeře jeden Čech nebo pět. Chci prostě porazit každého.

První zápas série ukázal, že si na Rangers hodně věříte.Mohlo to tak vypadat, pořád je to však jen jeden zápas. Skóre 6:1 je trochu zkreslující. Rangers hodně chyběla disciplína, ale pořád mají v ofenzívě ohromnou sílu. Švéd Lundqvist je také hodně šikovný gólman, i když mu duel zrovna moc nevyšel. Z jednoho utkání bych ještě nedělal předčasné závěry.

Mluvil jste po zápase s někým z českých soupeřů?To ne. Do konce série se určitě vybavovat nebudeme.

V zámořských ohlasech přirovnávali váš výkon k oslňujícímu tanci Johna Travolty ve filmu Horečka sobotní noci, přihrávka na gól bruslí pak vyvolala reminiscence na fotbalové umění Pelého...(smích) Tak hlavně přirovnání k Pelému mě těší. Ta situace se přitom semlela úplně náhodně. Puk mi poskakoval pod nohama a podařilo se mi ho patičkou přikopnout křižně na spoluhráče. Prostě to tak vyšlo.

Vaše taktika byla postavena na eliminování útočných schopností Jaromíra Jágra. Je hodně obtížné udržet ho na uzdě?Naše defenzivní lajna se na něm vyřádila a hlavně Joe Pandolfo odvedl perfektní práci. Snažíme se ho prostě vyvést z rytmu, trochu rozhodit.

V poslední třetině ale Jágr odstoupil ze hry se zraněním ruky. Kdyby už do série nezasáhl, tak vám všechno hraje do karet.My zatím nevíme, co s Jardou opravdu je. A ani nekalkulujeme, jestli nastoupí nebo ne. Chceme se soustředit na naši hru.

Na startu play-off vypadáte v ohromné formě, cítíte se už stoprocentně i po zdravotní stránce?Cítím se líp a líp, ale testy ještě úplně stoprocentní nemám. Mezi zápasy musím hodně odpočívat. Po sezóně už se snad dám úplně do kupy.

Reklama

Související témata: