Hlavní obsah

Smutný příběh ruské legendy. Přišel jsem o všechno, vypráví Fjodorov, jak naletěl „příteli“

Praha

Měl ho za dobrého kamaráda. Dokonce tak blízkého, že si ho v dobách své úspěšné kariéry v NHL vybral za svého agenta a zároveň osobu, které svěřil spravování svých financí. Jeden z nejlepších ruských hokejistů posledních dekád Sergej Fjodorov už nyní ví, jak velkou chybu tímto rozhodnutím udělal. Onen muž, Joseph Zada, ho totiž připravil takřka o veškeré peníze, které v NHL vydělal.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Fjodorov v dresu ruské reprezentace.

Článek

S Detroitem, s nímž spojil převážnou část své osmnáct sezón trvající kariéry v NHL, Fjodorov v roce 1998 vyhrává podruhé za sebou slavný Stanleyův pohár a jako odměnu za své výkony se dočkává nového kontraktu. Na tehdejší poměry přímo pohádkového.

Rudá křídla své ikoně nabízejí šestiletou smlouvu na 38 miliónů dolarů, kterou rodák z Pskovu pochopitelně obratem podepisuje. Možná i proto se kolem Fjodorova začíná motat jistý Joseph Zada.

Důvěřivému útočníkovi namlouvá, že je bohatým a úspěšným byznysmenem s pevnými vazbami na saúdskoarabské ropné podniky. Tedy nejen Fjodorovovi, kromě jemu to tvrdil i dalším takřka třiceti svým klientům, které přesvědčil, že jimi investované peníze dokáže během krátkého období zhodnotit do obrovských zisků.

Fjodorova obral o 80 miliónů dolarů

Že není vše úplně v pořádku, zjistil Fjodorov, který v NHL odehrál 1248 a zaznamenal 1179 kanadských bodů, až na sklonku své zámořské kariéry ve Washingtonu před svým návratem do Ruska.

A zprávy to byly přímo zdrcující. Podvodník Zada jej připravil o veškeré úspory vydělané v NHL, přibližně o 80 miliónů dolarů (při současném kurzu o více než dvě miliardy korun).

„Bohužel to nejsou drby. Přišel jsem o všechno, co jsem si v Americe vydělal. Ty peníze jsou pryč," přiznává trojnásobný mistr světa a vítěz tří Stanley Cupů v rozhovoru pro Sport Express.

Sedmnáct a půl roku vězení

„Když jsem zjistil, že jsem na nule, cítil jsem se smutně a ostudně zároveň. V té době jsem se strašně moc pral s emocemi, první týden jsem byl úplně vyčerpaný," vzpomíná Fjodorov.

„Věřil jsem špatnému člověkovi. Měl jsem ho za blízkého přítele, znali jsme se dvacet let. Sliboval mi navýšení kapitálu a velké dividendy. Jenže nic z toho nenastalo a teď už vím, že jsem přemýšlel povrchně," tvrdí Fjodorov, jenž hráčskou kariéru ukončil v roce 2012 v dresu Magnitogorsku a hned poté se stal generálním manažerem CSKA Moskva, kterým je dodnes.

A Zada? S Ruskou legendou nejprve uzavřel dohodu, v níž se zavázal, že jí vrátí 60 miliónů dolarů. Jenže k tomu nikdy nedošlo. V tomto roce byl nakonec odsouzen k sedmnácti a půl letům vězení. Fjodorov se však svých peněz nejspíš už nikdy nedočká.

Reklama

Související témata: