Hlavní obsah

Fischer jel podpořit Detroit do Edmontonu, marně

EDMONTON

Hokejisté Detroitu patří k největším favoritům letošního ročníku NHL a první kolo play-off mělo být pro suverénně nejlepší tým základní části jen krátkým zastavením v cestě za dalším Stanley Cupem. Jenže Edmonton je houževnatějším soupeřem, než se původně zdálo a vede překvapivě v sérii 2:1. Detroitu nepomohla ani podpora českého obránce Jiřího Fischera v hledišti.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Český hokejový reprezentant Jiří Fischer.

Článek

Fischera v listopadu postihl během zápasu s Nashvillem srdeční kolaps a od té doby je na marodce Detroitu. Jeho cesta do Edmontonu byla prvním výletem s mužstvem. "Být aspoň v letadle a společně s klukama, je pro mne velká věc. To mi vážně chybělo," řekl Fischer deníku Detroit News po tréninku Red Wings před prvním zápasem na ledě Edmontonu.

Český reprezentant se snaží třikrát  týdně cvičit na rotopedu nebo veslařském simulátoru, ale na svůj návratu do NHL zatím nemyslí. "Nezabývám se tím. Když se to povede, tak se to povede. Jeden kamarád mi řekl: Když se budeš příliš zabývat budoucností, uteče ti přítomnost. A tím se řídím, budoucnost se nějak vyvine," tvrdí hráč, u něhož není jisté, kdy a zda vůbec ještě někdy bude hrát hokej.

Konečně vypadl z baráku

Jeho spoluhráči jsou ale rádi, že je s nimi alespoň mimo led. "Je skvělé, že tu s námi může být. Ostatně jeho přítelkyně je nejspíš taky ráda, že konečně vypadl z baráku," dělal si legraci brankář Manny Legace. "Chodil občas na naše zápasy doma, ale nebylo moc možností s ním mluvit. Tady to bude snadnější," myslí si útočník Kirk Maltby.

"Je to obdivuhodný kluk. Přáli bysme mu, aby hrál. Určitě by nám hodně pomohl. Ale situace je jiná. Pravděpodobně uvažoval o tom, že jednou bude velká hvězda NHL, ale teď je zdraví přednější," řekl kouč Detroitu Mike Babcock.

Chápe, jak asi Fischerovi hokej chybí. "Když hráči skončí kariéru, brzy jim chybí hraní i spoluhráči. Milují tu hru a najednou jim schází ta energie, kamarádi, vzrušení. Je to těžké, a obzvláště, když je vám teprve 25 let," dodal Babcock.

Yzerman zápas nedohrál

Trenér měl ale po zápase s Edmontonem o vrásky navíc, jeho tým prohrál ve druhém prodloužení a v sérii prohrává 1:2 na zápasy. "Pro Edmonton je to velké vítězství, ale ještě nic nekončí. Dnes jsme měli řadu dobrých příležitostí k výhře, musíme je využít v příštím zápase," řekl po utkání.

O vyrovnání série bude Detroit v Edmontonu bojovat v noci ze čtvrtka na pátek, ale není jistí, zda bude moci spoléhat na svého lídra Steva Yzermana. Ten totiž v prvním prodloužení odehrál jen dvě střídání a ve druhém už dokonce nehrál vůbec. "Zkoušel se vrátit, ale nešlo to," vysvětlil Babcock, podle nějž má Yzerman bolesti v horní části těla.

Reklama

Související témata: