Hlavní obsah

Kóta 1000 dobyta! Ovečkin spěchal, aby zbořil další milník. Jágr byl ale rychlejší!

Roky se vědělo, že on tuhle metu zboří. Ruský útočník Alexandr Ovečkin v noci pokořil hranici 1000 bodů v NHL. A pěkně po svém - gólem. Od začátku jeho kariéry dával najevo, že má talent, který se vymyká. A to nejen na ledě, ale i mimo něj. Je svůj. Jedni ho milují, druzí ho nemusí. Jenže, kdo dosáhl na tisíc bodů v nejslavnější hokejové lize světa? Zatím jen 84 hráčů, tím posledním je kapitán Washington Capitals, který má na dresu osmičku, jezdí s kouřovým hledím a někdy i s vyplazeným jazykem.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Alexandr Ovečkin přijímá gratulace diváků poté, co byl vyhlášen první hvězdou zápasu proti Pittsburghu.

Článek

„Tak nějak jsem o tom přemýšlel před utkáním. Všichni budou tady a bude krásný dosáhnout tisíce bodů doma. Jsem opravdu nadšený, že se to stalo. Je to velký moment pro klub, pro mě i fanoušky," citoval server nhl.com jednatřicetiletého Rusa, který je 37. hráčem v historii NHL, který dosáhl takové mety v jednom týmu.

Jeden bod mu chyběl a Washington měl před sebou zápas s Pittsburghem, úřadujícími šampióny. Ovečkin na jedné straně, na druhé Sidney Crosby. Dvě ikony posledních deseti let, které mezi sebou soupeří. Tahle velká partie skočila jasným triumfem pro oslavence.

Washington porazil Pittsburgh 5:2, Ovečkin se trefil už po 35 sekundách, šlo dokonce o první střelu na branku soupeře. Nakonec Rus vstřelil dva góly a skončil s jedním plusovým bodem. O první hvězdě utkání nebylo pochyb. Crosby odešel po zápase jako poražený, dosáhl na jednu asistenci a připsal si dva minusové body. Tohle nebyla jeho noc.

„Každý byl šťastný. Myslím, že mu to netrvalo dlouho. Byl to skvělý začátek pro něj i pro nás. Když on dá gól, tak má takový pohled v očích. Jak se dotkne puku, něco se stane. Jsem šťastný za něj," okomentoval první sekundy zápasu trenér Capitals Barry Trotz.

V NHL rodák z Moskvy dokazuje, že má instinkt střeleckého zabijáka. Ovečkin a góly, to je spojení, které funguje. V posledních třech sezónách nasázel vždy přes padesát branek v základní části. V současné elitní dvacítce historického bodování za 100 let ligy není nikdo, kdo by měl více gólů za kariéru než asistencí. Nyní tu jeden vážný adept.

První bod v NHL si připsal Ovečkin 5. října 2005 proti Columbusu. Dvanáctou sezónu hraje tento útočník v jednom klubu. V první sezóně dosáhl na 106 bodů, poté ještě třikrát překonal stovku. Rus, kterému tisícovku bodů naplnily převážně góly, jeden z mála, který má více gólů než přihrávek. Nyní je na poměru 546/455, a to v 880 zápasech.

Z aktivních hráčů je druhý nejrychlejší. Kdo je první? Jaromír Jágr potřeboval na 1000 bodů 763 utkání. „Trvalo mu to dost dlouho. Nejsem šokován ničím, co on dělá," smál se Ovečkinův spoluhráč útočník Justin Williams.

Prolomil hranici 100 miliónů dolarů

Tisíc bodů v nejslavnější hokejové lize světa, to je dotyk nesmrtelnosti. Ovečkin má před sebou ještě pár let, kdy se bude šplhat nahoru historií. V klubu s ním počítají, má zde nadstandardní podmínky. Když v roce 2008 podepsal kontakt na 13 let za 124 miliónů dolarů, poprvé v historii NHL přesáhl kontrakt hokejisty 100miliónovou hranici. „Jsem šťastný, že zde mohu působit. Washington je můj druhý domov. Oceňuji, co pro mne celý tým včetně spoluhráčů dělá. Mám rád zdejší fanoušky a zkrátka všechno tady," řekl před lety.

„Každý večer hraje tvrdě, takže nic nového. Chce střílet góly a chce pomoci týmu, jak může. Tady neexistuje žádné překvapení, snad jen jediná věc, že to trvalo jen 35 sekund," usmál se Ovečkinův dvorní nahrávač Nicklas Bäckström.

Reklama

Související témata: