Hlavní obsah

NHL zažila omyl jako z krajského přeboru. Co kdyby padl gól? Jak hovoří pravidla?

Calgary

Kdyby k podobnému omylu došlo na úrovni krajského přeboru, dalo by se to ještě pochopit. Ale když takový renonc nastane v nejprestižnější hokejové lize světa, v níž se dbá na sebemenší detail, je to těžko k uvěření. Ve středečním duelu NHL v Calgary nastoupil za San Jose hráč, který vůbec nebyl uveden v zápise o utkání. A rozhodčí si toho všimli až v sedmé minutě...

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Hokejový obránce San Jose Mirco Müller.

Článek
Fotogalerie

Žralokům se den předtím v zápase v Edmontonu zranil obránce Paul Martin, kouči se však nevzdávali naděje, že proti Plamenům bude k dispozici. Proto pětatřicetiletého Američana zapsali na soupisku s tím, že po rozbruslení se uvidí, jak je Martin na tom.

Ukázalo se však, že k utkání není připraven nastoupit, takže trenéři ukázali na Švýcara Mirco Müllera, jenž byl původně uveden jako náhradník a k utkání se ani neměl převlékat do dresu. Jenže vedení Žraloků jaksi zapomnělo zápis poupravit a o změně informovat.

Takže se Müller mohl prvních sedm minut pohybovat na ledě, aniž by tam měl co dělat. Statistici napočítali, že odehrál 69 vteřin, které však původně evidovali jako Martinova střídání.

Až v čase 6:36 sudí po konzultaci u „boxu trestoměřičů" zjistili, že Müller hraje neoprávněně a vykázali ho do kabiny. San Jose tak utkání dohrávalo jen s pěti zadáky a v Calgary nakonec prohrálo 2:3.

„Je to chyba nás trenérů. Před rozbruslením jsme měli pocit, že by Marty (Paul Martin) mohl nastoupit, na poslední chvíli ale došlo k určitým změnám. Cítím se špatně, Mircovi už jsem se omluvil," kál se po utkání kouč San Jose Pete DeBoer.

Zajímavá situace by nastala, pakliže by mužstvo, za které neoprávněně nastupuje daný hráč, vstřelilo branku. Pakliže by se na neoprávněný start přišlo v přerušení hry ihned po dosažení gólu, a dotyčný hokejista by byl zrovna na ledě, nebyla by trefa uznána. Všechny ostatní góly dosažené ještě před zjištěním porušení pravidel by ale platily.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.