Hlavní obsah

Hertl se chystá na návrat: Je těžké pořád jen posilovat a nehrát

Marek BurkertSport.czPrávo

Většího českého smolaře teď NHL nezná. Kvůli zranění kolena nemohl Tomáš Hertl ve své premiérové sezóně bojovat o titul nejlepšího nováčka a nejel na olympiádu do Soči. Loni zase přišel o rozhodující bitvy finále Stanley Cupu a ze zdravotních důvodů se nedostal na Světový pohár. A aby toho nebylo málo, v polovině listopadu musel s bolavým kolenem opět na operaci.

Foto: Sport.cz

Tomáš Hertl už se nemůže dočkat návratu na led.

Článek

Blíží se tedy už váš comeback? V zámoří se psalo až o konci února.

Nikdo z týmu, doktoři, trenér ani generální manažer takovou informaci neřekli. Ani já jsem to neřekl. Nevím, z jakého zdroje to bylo. Nechci nic předbíhat, ale mělo by to být určitě dřív.

Sharks na vás spěchají?

To ne, všichni mi říkají, ať to neuspěchám, že do konce základní části je ještě času dost a pak budu potřebovat síly na play off. Nechci nic uspíšit, ale zároveň už chci začít hrát, když budu připravený. Než se do toho dostanu, tak to po takové době občas trvá. Ale není to tak, že by mě někdo nutil, že příští týden musím hrát.

Jak vypadaly vaše dny, když jste nemohl na led s týmem?

Na ledě jsem začal před Novým rokem. To jsem chodil 14 dnů sám do haly vždycky ráno, od osmi do vířivky, abych to koleno zahřál, masér mi to pak trochu rozmasíroval. Pak jsem měl posilku. Mezitím byli kluci na ledě a po nich jsem šel já. Potom jsem si dal rychlý oběd a jel jsem zase na fyzioterapii. Takže v osm jsem začal a končil jsem ve tři, ve čtyři odpoledne.

Nuda nehrozila.

Přesně tak. Když jste zraněný, tak něco děláte celý den. Když je zápasový den, tak jdete sám bruslit, pak posilovna. A v době zápasu zase posilovna nebo kolo. Nenudíte se. Při fyzioterapii se chodí i do bazénu. Předtím jsem ještě cvičil extra doma, abych tu nohu rozhýbal. Ono se to nabalí a pak to zabere celý den.

Jak vám bylo, když jste se v listopadu dozvěděl, že vás zase čeká delší zdravotní pauza?

Ze začátku jsem byl hodně naštvanej. Ono by to šlo relativně asi rychleji, ale při operaci mi dali do kolena takovou vnitřní ortézu. Aby mi to zpevnili a příště tomu zkusili předejít, i když to samozřejmě není zaručené. Tím se ta rekonvalescence trochu protáhla. Je těžké pořád jen posilovat, nehrát a sledovat zápasy. Ale nedá se nic dělat, někdo má to štěstí, že ho za kariéru párkrát nastřelí puk. Ale třeba Stamkos se poslední tři sezóny taky hodně trápí. Já doufám, že to u mě bylo potřetí a dost! Nechci na to myslet, jestli se mi něco stane nebo ne. Hlavně se chci vrátit s čistou hlavou.

Sharks se i bez vás poměrně daří, žádný syndrom poraženého finalisty Stanley Cupu se nekonal.

Teď nás čekají hodně těžké zápasy. Převážně jsme hráli proti týmům z Východu, ale teď nás čekají konkurenti ze Západu. Chce to vyhrát pár zápasů a v tabulce trochu víc odskočit.

Koho ze spoluhráčů byste pochválil?

Kdo nám vyhrává zápasy, to je určitě Martin Jones v bráně, ten chytá výborně každou noc, a Brent Burns, který je i jako bek jedním z našich nejlepších střelců. Ostatní kluci se taky začali trefovat, což jsme hodně potřebovali. Jako poslední z NHL v této sezóně jsme nemohli dát přes pět gólů v zápase. Brali jsme ale důležité výhry 2:1, 3:2. Až se zase trochu zvedne naše přesilovka, což byla tady vždycky naše doména, tak to bude ještě příznivější.

Jak jste prožil Vánoce?

Měl jsem dva dny volno. Cukroví jsem moc nechtěl, abych tolik nežral, ale něco jsem si dát musel, a pak jsme měli normálně bramborový salát a řízky. České pohádky během dne nechyběly. Ty typické, které máme rádi. Ale pustili jsme si i film Sám doma. Čtyřiadvacátého jsme si rozdali dárky. A další den nás pozval tady můj nejlepší kamarád Tommy Wingels k nim na večeři, takže jsme to slavili u nich a udělali si pohodu.

Měl jste pak čas sledovat na přelomu roku šampionát dvacetiletých, který se hrál v Kanadě? Ujíždí podle vás našemu hokeji zbytek světa?

S klukama jsme se dívali, když hrála Kanada s Českem, a tak jsme se i sázeli o nějaké obědy... Já myslím, že jsme odehráli dobrý turnaj. Všichni vidí, že jsme prohráli s Dány a se Švýcary, ale byla škoda, že jsme v těch zápasech hráli hodně oslabení, což nás stálo síly a položilo nás to. Vidíme, že Kanada a USA mají lepší zázemí, jenže my máme hodně talentů, šikovných kluků. Můžou něco dokázat. Osmnáctky nedávno vyhrály Memoriál Ivana Hlinky. Naši skauti ze Sharks říkali, že máme dost výborných kluků. I když ty počty hráčů v NHL jsou menší, ukazují se pořád noví. Kaše nebo Vrána. Prosazují se další a můžou navázat na nás.

Reklama

Související témata: