Hlavní obsah

Indická radost z gólu v NHL. V Edmontonu se snaží prosadit stokilový útočník

Praha

Stále je zelenáčem, který se učí. Druhá sezóna v NHL, neodehrál ještě ani dvacet zápasů. Je jeden z mnoha, není ofenzivní raketou, není narostlým bitkařem, aby o něm každý věděl. Přesto se vymyká. Útočník Edmontonu Oilers je původem z Indie, jeho jméno je Jujhar Khaira. Před pár dny se zapsal do historie, vstřelil svůj premiérový gól v nejslavnější hokejové lize světa v utkání proti Arizoně. Hráč ze země, kde lední hokej je exotickým sportem.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Mark Letestu (55) and Jujhar Khaira (54) se radují z gólu proti Arizoně.

Článek

Khaira je třetím hráčem s indickými kořeny, který si zahrál v NHL. Dvaadvacetiletý forvard se narodil v kanadském městě Surrey, „Měl jsem problém s usínáním, ale už jsem bruslil, je čas se vrátit do práce," řekl den po vstřelení branky pro server ctvnews.ca.

Hráč týmu Oilers je pandžábského původu a je první generací v Kanadě. Hokej není tradiční sport v indické kultuře, ale zájem o něj roste. Indická republika má více než miliardu obyvatel, i sem už proudí vysílání z netradičního sportu pro tento region.

Téměř stokilový forvard jde v NHL ve stopách krajanů. Robin Bawa oblékal dres Washingtonu, San Jose a Anaheimu, celkem si připsal 61 utkání a vstřelil 6 gólů. Dalším byl Manny Malhotra, který odehrál v neprestižnější hokejové lize světa 991 zápasů a dosáhl na 295 bodů.

„Mám jeden cíl, chci pracovat pro tento tým," řekl Khaira, který byl draftován v roce 2012 ve třetím kole jako 63. hráč v pořadí. I když se narodil v Britské Kolumbii, respektuje svou kulturu a pamatuje si své kořeny. „Měl odhodlání, potřeboval čas, který ukáže, že se zlepšuje," řekl k synově kariéře otec.

„První gól budu mít někde vzadu v hlavě stále. Jako dítě jsem hrál hokejbal, ten obrázek jsem si přehrával v hlavě. Teď je to realita, je to dobrý pocit," dodal hokejista s indickými kořeny pro servet sportsnet.ca.

Reklama

Související témata: