Hlavní obsah

Dvořák byl na ledě u obou gólů Edmontonu, ale sám ještě nebodoval

ANAHEIM

Český hokejový útočník Radek Dvořák byl na ledě u obou vstřelených gólů Edmontonu na ledě Anaheimu, ale sám na první kanadský bod v letošních bojích o Stanleyův pohár stále čeká. Sobotní výhra posunula Oilers po šestnácti letech do finále slavné soutěže a 29letý trojnásobný mistr světa věří, že svému týmu přispěje v závěrečných bojích výrazněji.

Článek

Dvořák se vrátil do hry ve čtvrtém utkání série proti Anaheimu po osmizápasové absenci, způsobené potížemi s kolenem. Při jediné porážce Oilers s Anaheimem ve finále Západní konference se ozvala Dvořákova bolest této sezóny, problémy s koncovkou. Michael Peca mu připravil šance, ale český útočník v nich proti Jeanu-Sebastienovi Giguerovi neuspěl. "Je to pořád ta samá písnička," řekl Dvořák deníku Edmonton Journal.

V Edmontonu si ale odchovance Českých Budějovic cení pro týmovou práci. Je platný v oslabení, prosazuje se jako rychlý bruslař a hraje zodpovědně v defenzivě. "V této fázi sezóny ale chci dát nějaké góly a pomoci týmu k vítězství. Vím, co musím dělat. Více trénuji střelbu, protože jsem ztratil sebevědomí. Tak už to někdy bývá," navázal Dvořák.

Ví, že by potřeboval smůlu v osobních statistikách prolomit. "Snad dám brzy nějaký důležitý gól. Musím stále hrát, bruslit a snad se něco dobrého stane," řekl.

Trenér MacTavish mu pořád důvěřuje

Kvůli potížím s třísly odehrál Dvořák v základní části jen 64 zápasů a zaznamenal 28 bodů za osm branek a 20 asistencí. Do letoška méně než deset gólů v sezoně v NHL nevstřelil. V devíti duelech play off dokonce ani nebodoval, ale podruhé v kariéře si zahraje finále Stanleyova poháru. Oproti roku 1996, kdy v dresu Floridy proti Coloradu moc šancí nedostal, by měl patřit do základního kádru Oilers.

Kouč Craig MacTavish Dvořákovým kvalitám stále důvěřuje. "Mám ho rád, líbí se mi jeho charakter a osobnost. Přináší do týmu novou energii. Pokud se nám podaří najít jeho střeleckou mušku, bude velkou posilou," podotkl MacTavish.

Dvořák se snažil ze všech sil již v sobotu a na ledě slavil trefy svých spoluhráčů z útoku Ethana Moreaua a Raffiho Torrese. "Objevují se argumenty, aby dostal příležitost někdo jiný, ale já to tak nechci. Radek neměl nikdy špatný zápas, protože jeho předností je poziční hra. Ale potřebujeme od něj už nějaký skvělý zápas," dodal kouč.

V play-off se zatím během kariéry trefil jen dvakrát

Dvořák v dresu Edmontonu vstřelil jen 27 branek v 154 utkáních základní části. V play-off má na kontě za Floridu a Oilers z 32 utkání jen dvě trefy.

"Radek je obětavý, stejně jako hodně hráčů v týmu. Díky tomu, že pro všechny je čest být součástí mužstva, jsme se dostali tak daleko. Individuální výkony jdou stranou," zastal se českého spoluhráče Moreau. V Edmontonu věří, že Dvořák brzy prokáže kvality hráče, který v ročníku 2000/01 v dresu New Yorku Rangers nasbíral 67 bodů za 31 branek a 36 asistencí.

Reklama

Související témata: