Hlavní obsah

Hemský po lékařském zákroku už myslí jen na finále

NEW YORK

Český hokejový útočník Aleš Hemský řešil před finálovou sérií Stanleyova poháru s lékaři problémy s lymfatickou uzlinou, ale v současné době se prý už soustředí výhradně na hokej. Boj o slavnou trofej si chce dvaadvacetiletý mistr světa z loňska z Vídně pořádně užít a ví, že jako jedna z hlavních ofenzivních opor týmu se také musí o úspěch sám přičinit.

Článek

"Chci vstřelit nějaké góly a pomoct týmu vyhrát. Úkolem útočníka je rozhodovat zápasy. Proto hraju hokej," řekl Hemský zámořským novinářům v rozhovoru, jehož zvukový záznam zveřejnily oficiální internetové stránky klubu. "Je to pro nás všechny obrovská událost. Je úžasný pocit, že člověk má šanci si zahrát finále Stanley Cupu. Chci si to co nejvíce užít."

V Edmontonu poznali, že Hemský dává důležité branky, v prvním kole proti Detroitu, kdy v závěru dvěma trefami poslal favorizované Red Wings na dovolenou. "Není to hráč, který dá pátý a šestý gól při výhře 6:2. Dává důležité branky. Nebojí se tlaku," prohlásil trenér Edmontonu Craig MacTavish.

Hemský prý o vítězství ve Stanleyově poháru snil v době, když v 90. letech sledoval české hokejisty ve finálových bojích. "Chtěl jsem si tam zahrát také. Teď se to stane, je to úžasné," uvedl útočník, který v 17 zápasech play off pomohl Oilers do finále čtyřmi góly a sedmi asistencemi. Ze své hry nechce ani proti Carolině nic měnit. "Rád bych hrál uvolněně a předváděl svou hru. Chci se soustředit se na to, co umím, a co nejvíce pomoci týmu."

Trápily ho problémy s uzlinou

Edmonton se dostal do finále již minulou sobotu a ještě pět dnů čekal na jméno svého soupeře. Mužstvo dostalo dva dny volna a pak se pustilo znovu do tréninku. Finálová série začne v noci z pondělí na úterý. "Byli jsme unavení a dva dny volna týmu prospěly. Pak už jsme se zase začali dostávat zpět do tempa. Nesmíme ztratit zápasový rytmus. Zkoušíme v tréninku různé věci, ale zápas je něco jiného," řekl Hemský, který se zapojil do přípravy až v pátek.

Na začátku týdne totiž podstoupil lékařský zákrok, který má vnést jasno do jeho potíží se zvětšenou lymfatickou uzlinou. Doktoři mu v úterý odebrali vzorek a po krátké pauze se pardubický odchovanec mohl zapojit do přípravy v New Yorku, kam se Oilers dočasně přesunuli.

"Nebylo to příjemné, ale musím se přes to přenést. Měl jsem s tou uzlinou problém dlouho, podstoupil jsem to vyšetření a jsem připraven hrát dál. Zabralo to dva dny a teď se mohu opět soustředit jen na hokej."

Obavy o zdraví nemá

Vážné obavy o své zdraví prý po zprávách od lékařů nemá a rozhodl se prohlídku podstoupit raději teď, aby po skončení sezóny nemusel čekat v zámoří a mohl odcestovat domů.

"Bavil jsme se s doktorem a říkal, ať to uděláme hned. Je potřeba zjistit, jestli tam třeba není nějaká infekce. Může to být mnoho věcí. Člověk na tím přemýšlí, ale lékaři říkají, že to nebude nic vážného, abych se neobával. Soustředím se na hokej a věřím, že všechno bude v pořádku," prohlásil Hemský, který se výsledky z odebraných vzorků dozví asi za dva týdny.

Problémy u něj přetrvávaly asi dva roky. "Uzlina se zvětšovala, takže jsem to chtěl postoupit co nejdříve, abych to měl za sebou. Normálně má mít ta uzlina jeden centimetr, a já ji měl dva a půl centimetru velkou. Mohl jsem to podstoupit po sezóně, ale když byl teď čas, tak se to hodilo. Rád bych dva měsíce po sezoně strávil doma, nechtěl jsem zůstávat tak dlouho v Kanadě," dodal útočník, který loni pomohl Pardubicím k titulu v extralize.

Právě na začátku mistrovské sezony při incidentu v jednom pardubickém baru utrpěl sklenicí řeznou ránu na hlavě i na krku

Reklama

Související témata: