Hlavní obsah

Edmonton ztratil slibně rozehraný zápas i gólmana Rolosona

RALEIGH

Hokejisty Edmontonu zřejmě na konci druhé třetiny za stavu 3:0 v jejich prospěch ani nenapadlo, jak špatně pro ně první finále NHL v Raleighu dopadne. Po řadě individuálních chyb nakonec prohráli s Carolinou 4:5 a navíc na konci zápasu přišli o brankáře Dwayna Rolosona, pro něhož se zraněným kolenem prý sezóna skončila.

Článek

Rolosonův náhradník Ty Conklin se moc nepředvedl, v poslední minutě zápasu špatným rozehráním za brankou daroval Carolině vítěznou branku. Kouč Oilers Craig MacTavish se tak bude muset rozhodnout, zda v dalším utkání opět dá důvěru Conklinovi, nebo finskému gólmanovi Jussimu Markkanenovi. Roloson totiž podle koučových slov skončil.

"Nevypadá dobře. Už v sérii nenastoupí," podotkl MacTavish. "O tom, kdo bude chytat, rozhodneme zítra po poradě s dalšími trenéry. Budeme s gólmany mluvit a budeme se rozhodovat podle citu i jejich výkonnosti," litoval MacTavish osudu, který obral mužstvo o kandidáta na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Ale i tak nadále věří v úspěch svého týmu. "Rolly (Roloson) chytal opravdu skvěle, je to pro nás nešťastný okamžik. Věříme si ale, že se z toho dostaneme. I naši další dva brankáři jsou schopni chytat dobře," navázal MacTavish. "Hráli jsme dneska dobrý zápas a z porážky se otřepeme. Vstup do utkání jsme měli po několika dnech pauzy skvělý."

Pronger jako první proměnil trestné střílení

Edmonton získal Rolosona v březnu před koncem přestupního termínu z Minnesoty proto, že nebyl spokojený s výkonností dua, na které nyní bude muset spoléhat. Conklin s Markkanenem mohou své kvality prokázat. "Jussimu a Conksovi důvěřujeme. Za poslední dva nebo tři měsíce moc nechytali, ale viděl jsem je při tréninku, jak makají naplno a snaží se udržet si formu. Odvedou určitě dobrou práci," řekl bek Chris Pronger, jehož branka z trestného střílení na 2:0 Oilers také nepomohla.

I tak se Pronger zapsal do historie, protože jako první hráč v historii finálových sérií penaltu proměnil. Předešlých osm exekutorů bylo neúspěšných, naposledy neuspěl v roce 1994 v dresu Vancouveru Pavel Bure proti Miku Richterovi z New Yorku Rangers. "Bylo to první proměněné trestné střílení v mé kariéře," řekl Pronger.

Carolina se na gólmana může spolehnout

Carolina má o své brankářské jedničce pro finálovou sérii jasno. Dvaadvacetiletý Cam Ward předvedl spolehlivý výkon a mezi jeho 34 úspěšnými zákroky vynikaly především dva skvělé okamžiky, kdy v závěrečné části jeho lapačka zabránila ve skórování Shawnu Horcoffovi. "Chytal skvěle. Dostal góly, proti kterým neměl šanci, protože byl puk tečovaný. Další střely mohly skončit v brance, ale nestalo se tak díky jeho výkonu," pochválil Warda trenér Peter Laviolette.

Horcoff mohl osm a půl minuty před koncem po efektní zadovce Ryana Smytha do odkryté branky vyrovnat na 4:4, ale trefil jen vymrštěnou lapačku už téměř bezmocného gólmana. Podobně naložil se šancí i v závěrečných vteřinách za stavu 4:5. "Byl to jen reflex, v zoufalém pokusu jsem tam dal lapačku a měl jsem velké štěstí, že jsem to chytil," popsal Ward klíčové situace.

Carolina se teprve jako šestý klub v historii dokázala vzpamatovat z tříbrankového manka. Naposledy se to povedlo Pittsburghu v roce 1992. Stojí za tím prý i přísnější metr rozhodčích, který v "nové" NHL po loňské výluce dává týmům řadu možností v přesilových hrách. "Je to tak celou sezonu. Oba celky mají hodně přesilových her, vytvářejí si šance a je proto vidět tolik comebacků do zápasu. Je to daleko napínavější hokej. Není už po první třetině po zápase," řekl hrdina večera Brind'Amour.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články