Hlavní obsah

Chystá se návrat ruského zběha do NHL? Hráč zájem má, cesta ale nemusí být lehká

New York/Praha

Před čtyřmi lety způsobil poprask, když vedení New Jersey oznámil, že v týmu končí a vrací se do rodného Ruska, přestože měl s Ďábly platný kontrakt až do roku 2025. Po čtyřech sezónách strávených v Kontinentální lize v dresu Petrohradu nyní prosakují zprávy, že hokejový útočník Ilja Kovalčuk uvažuje o přesunu zpátky do NHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Ilja Kovalčuk v dresu ruské reprezentace.

Článek

Podle uznávaného kanadského novináře z televizní stanice Sportsnet Elliotta Friedmana však cesta dvojnásobného mistra světa zpátky za oceán nemusí být lehká.

„New Jersey na něj vlastní práva, takže není problém, pokud za ně bude od příští sezóny nastupovat. Pokud ale bude chtít hrát za někoho jiného, technicky vzato to budou muset schválit všechny kluby NHL," nechal se slyšet Friedman.

Čtyřiatřicetiletý Kovalčuk během posledních čtyř sezón vyhrál s Petrohradem dvakrát Gagarinův pohár (2015 a letos) a zejména v právě skončeném ročníku byl jedním z nejlepších hráčů KHL. V tabulce produktivity základní části soutěže skončil s 78 kanadskými body druhý za Sergejem Mozjakinem z Magnitogorsku.

„I proto očekávám, že o Kovalčuka teď bude v NHL značný zájem," soudí Friedman a nastiňuje dva možné způsoby, jak by jednička draftu NHL z roku 2001 mohla v zámoří nastupovat za jiný klub než Devils.

„Kdokoliv ho bude chtít získat, musí se s New Jersey domluvit na výměně za jiného hráče, nebo daný klub bude muset získat Kovalčukova práva," uvažuje nahlas Friedman o Kovalčukovi, jenž v NHL odehrál 816 zápasů, v nichž zaznamenal stejný počet bodů.

Reklama

Související témata: