Hlavní obsah

Jágr získal Pearsonovu cenu, Hart Trophy pro Thortona

VANCOUVER

Český útočník Jaromír Jágr sice v letošním ročníku NHL útočil hned na čtyři individuální trofeje, ale dočkal se jen Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hokejistu základní části podle hráčské asociace NHLPA. Hlavní Hart Memorial Trophy si odnesl ze slavnostního vyhlašování ve Vancouveru centr Joe Thornton ze San Jose.

Článek

Ten před dvěma měsíci porazil čtyřiatřicetiletou českou hvězdu New Yorku Rangers i v souboji o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče.

Jágr zaostal za Thorntonem v hlasování na Hartovu trofej o 84 bodů, při své šesté nominaci skončil již počtvrté druhý a triumfoval jen v roce 1999 v dresu Pittsburghu. Pearsonovu cenu obdržel kladenský odchovanec potřetí v kariéře. Králem večera v GM Place byl ale Joe Thornton, který prožil po přestupu z Bostonu do San Jose skvělý ročník.

"Byl jsem vždy velký hokejový fanda a předávání cen jsem pravidelně sledoval," prohlásil Thornton, s tím, že si velice váží jmen, která jsou na Hartově trofeji vyrytá. "Je obrovské ocenění, že moje bude mezi nimi. Vidět tu Wayna (Gretzkého) je pro mě úchvatné," pokračoval při pohledu na prestižní cenu při slavnostním projevu. Thornton získal v hlasování 1050 bodů, Jágr 974 a třetí gólman Miikka Kiprusoff z Calgary 561 bodů.

Jágr dostal uznání od hráčů

Jágr si zase cenil toho, že se mu dostalo uznání od samotných hráčů. Lester B. Pearson Award získal nejlépe placený hráč světa již v letech 1999 a 2000 ještě v dresu Pittsburghu. "O této ceně rozhodují hokejisté, kteří proti sobě hrají každý večer. Myslím si, že rozumí hokeji více než média," prohlásil na podiu se smíchem Jágr.

Dočkal se již devátého individuálního ocenění v NHL, protože má na kontě také pět triumfů v kanadském bodování. Art Ross Trophy přebíral postupně v letech 1995 a 1998 až 2001, letos mu ji sebral Thornton.

Nové posile San Jose vyneslo prvenství 125 bodů za 29 branek a 96 asistencí a Jágr za ním na druhé pozici zaostal o dva body. Od přestupu do San Jose na konci listopadu zaznamenal Thornton v 58 utkáních 92 bodů za 20 tref a 72 přihrávek.

Dvě ceny získal také Kiprusoff

"Dostal jsem šanci hrát s opravdu skvělými hráči. Svou hru jsem nijak nezměnil," doplnil Thornton. Vytvořil úderného duo s Jonathanem Cheechooem, kterému pomohl k Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce. Kanonýr San Jose nasázel 56 branek a odsunul s 54 trefami rovněž na druhé místo Jágra.

Dvě ceny za uplynulý ročník základní části NHL získal vedle Thorntona také gólman Kiprusoff z Calgary, který se však vyhlášení ve Vancouveru nezúčastnil. O William M. Jennings Trophy pro brankáře s týmu s nejmenším počtem inkasovaných branek mužstva bylo jasno už po skončení dlouhodobé části a devětadvacetiletý Fin s velkým náskokem ovládl i hlasování generální manažerů o držiteli Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře. Místo Kiprusoffa, který pobývá doma ve Finsku, ji převzal generální manažer a trenér Flames Darryl Sutter.

Calder Trophy pro nejlepšího nováčka si odnesl ruský útočník Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Mezi obránci kraloval již počtvrté v historii Švéd Nicklas Lidström z Detroitu, který James Norris Memorial Trophy obdržel již v letech 2001 až 2003. Nejlepším trenérem sezony se stal Lindy Ruff z Buffala.

Kapitán Caroliny Rod Brind´Amour se jen tři dny poté, co přebíral doma v Raleighu poprvé Stanley Cup, dočkal i prvního individuálního ocenění kariéry v podobě Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka.

Přehled vítězů hlavních cen zámořské NHL za ročník 2005/06:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč): Joe Thornton (San Jose).
Vezinova Trophy (nejlepší brankář): Miikka Kiprusoff (Calgary).
Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč podle hokejistů): Jaromír Jágr (New York Rangers).
James Norris Trophy (nejlepší obránce): Nicklas Lidström (Detroit).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Alexandr Ovečkin (Washington).
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Rod Brind'Amour (Carolina).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Pavel Dacjuk (Detroit).
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Lindy Ruff (Buffalo).
Bill Masterton Trophy (za oddanost hokeji): Teemu Selänne (Anaheim).
King Clancy Trophy (za humanitu): Olaf Kölzig (Washington).
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části): Joe Thornton (San Jose Sharks).
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec základní části): Jonathan Cheechoo (San Jose Sharks).
William M. Jennings Trophy (nejméně inkasovaných branek mužstva): Miikka Kiprusoff (Calgary Flames).

Reklama