Hlavní obsah

Přestupový kolotoč v NHL se dotkl i Čechů

NEW YORK/PRAHA

V sobotu odstartoval v hokejové NHL trh s volnými hráči. Očekávané období, kdy se kluby mohou posílit zkušenými borci, aniž by musely obětovat své hráče. Se zvýšeným platovým stropem pro novou sezónu mohly týmy sáhnout i hlouběji do kapes. Stěhují se i někteří čeští reprezentanti.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina

Článek

Ze slunné Floridy do Kanady zamíří Pavel Kubina. Řízný obránce, který s Tampou Bay získal v roce 2004 Stanley Cup přestoupil do kanadského Toronta. "Rozhodlo sportovní hledisko," řekl po přestupu trojnásobný mistr světa. V celku Javorových listů se pravděpodobně sejde s parťákem z národního celku Tomášem Kaberlem. Ten měl původně zamířit do Edmontonu, ale z výměny sešlo. Od soboty totiž platí nový kontrakt kladenského odchovance, který musí případný přestup schválit. Tampa Bay ale bude i v příští sezóně mít českého beka. Po odchodu Kubiny totiž podepsaly Blesky "skorojmenovce" Filipa Kubu, který si během tříletého angažmá na Floridě vydělá 9 miliónů dolarů.

Česká mafie posílila

Naopak ve stejném týmu se rozhodl zůstat Martin Straka a "česká mafie" v New Yorku tak nepřišla o svého člena. Straka mohl podle spekulací zamířit do extraligové Plzně, ale návrat do Česka po podpisu roční smlouvy na 3,1 milióny dolarů padl. V celku Rangers se Straka sejde s obráncem Karlem Rachůnkem, který se do slavné soutěže vrací po dvouletém angažmá v ruské Jaroslavli.

Dres New Jersey bude i nadále oblékat Patrik Eliáš, přestože se v zámoří mluvilo o jeho přechodu právě do týmu Jezdců. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu podle zámořských serverů podepsal s Ďábly novou sedmiletou smlouvu, která mu zaručuje příjem 42 miliónů dolarů. Třicetiletý Eliáš, který v poslední sezóně po vyloučení žloutenky odehrál pouze 38 zápasů, by tak v NHL mohl působit až do 37 let.

Jezdci místo Eliáše ulovili jinou posilu, z týmu letošního šampióna Caroliny získali univerzálního forvarda Matta Cullena. V Columbusu bude nadále působit útočník Jaroslav Balaštík, který s Blue Jackets podepsal roční smlouvu za 525 tisíc dolarů. Další čtyři roky bude v dresu posledního vítěze NHL Caroliny pokračovat obránce František Kaberle. Pětinásobný mistr světa si ročně vydělá 2,2 miliónu dolarů.

Dominátor pravděpodobně končí

Začátkem července se pravděpodobně také rozhodlo o tom, že jeden z nejlepších gólmanů historie NHL Dominik Hašek ukončí kariéru. Dominátor chtěl pokračovat v Ottawě a pomoci jí vybojovat vysněný Stanley Cup. Vedení klubu z kanadského hlavního města ale angažovalo bývalého gólmana Caroliny Martina Gerbera, který by s platem přes tři milióny dolarů měl být týmovou jedničkou. A Senators řekli Haškovi: "Díky, už s tebou nepočítáme." Český majitel šesti Vezinových trofejí pro nejlepšího gólmana soutěže dříve uvedl, že jinde než v Ottawě chytat nechce.

Aktivní na trhu volných hráčů byla Minnesota, která hned v sobotu podepsala smlouvu se třemi hokejisty. Do obrany získali Divočáci Švéda Kima Johnssona a zkušeného Keitha Carneyho, ofenzívu vyztuží Mark Parrish.

Obr Chára zamířil do Bostonu

Jeden z nejžádanějších volných hráčů - obránce Ed Jovanovski - zamířil do Phoenixu. Řízný kanadský bek podepsal pětiletý kontrakt na 32,5 miliónu dolarů. Působiště změnil i slovenský obr Zdeno Chára. Z Ottawy zamířil devětadvacetiletý obránce do Bostonu, který mu za pět let vyplatí 37,5 miliónu dolarů.

Čtyřletou smlouvu na 27 miliónů dolarů s Vancouverem podepsal brankář Roberto Luongo. Toho se v pátek společně s Lukášem Krajíčkem zbavila Florida poté, co jeden z nejlepších gólmanů soutěže nechtěl u Panthers pokračovat.

O novém působišti stále vyjednávají další čeští hokejisté, například: Jan Bulis, Petr Čajánek, Radek Dvořák, Jan Hrdina, Martin Ručinský, Petr Sýkora, Jiří Šlégr, Jaroslav Špaček, Václav Varaďa.

Nejvýznamnější přestupy
HráčPůvodní týmNový klub
Pavel KubinaTampa BayToronto
Filip KubaMinnesotaTampa Bay
Karel RachůnekJaroslavl (Rus.)NY Rangers
Zdeno CháraOttawaBoston
Ed JovanovskiVancouverPhoenix
Rob BlakeColoradoLos Angeles
Kim JohnssonLos AngelesMinnesota

Reklama