Hlavní obsah

Hertl přišel o spoluhráče! Klubová legenda Marleau opouští Žraloky a míří do Toronta

New York

Kanadský hokejový útočník Patrick Marleau, jeden z dlouholetých pilířů celku San Jose Sharks, mění po 19 sezónách v NHL dres. V září 38letý hráč odmítl nabídku na prodloužení smlouvy o dva roky a podepsal tříletý kontrakt s Torontem, během něhož si vydělá 18,75 miliónu dolarů (429 miliónů korun). Dosavadní lídr Žraloků v počtu bodů (1082), gólů (508), vítězných branek (98) či odehraných zápasů (1493) se v novém působišti potká s trenérem Mikem Babcockem, pod jehož vedením získal dvě olympijská zlata na turnajích ve Vancouveru 2010 a v Soči 2014.

Foto: Stacy Bengs, ČTK/AP

Patrick Marleau (č. 12) v dresu San Jose v souboji s Jaredem Spurgeonem z Minnesoty.

Článek

„Bylo to neskutečně těžké rozhodnutí. Strávil jsem tady (v San Jose) kus hokejového života, složité to je i pro mou ženu a čtyři kluky. Ovšem ambice Toronta, mládí na soupisce, trenér, realizační tým, management a pochopitelně i fakt, že se jako Kanaďan cítím poctěn hrát za Maple Leafs, to všechno je pro mne ohromně vzrušující. Už se nemůžu dočkat, až nový ročník začne," cituje Marleaua oficiální server NHL.com.

Marleau jako dvojka draftu v roce 1997 naskočil do NHL hned poté, co si ho Sharks vybrali. Několik sezón byl v klubu, kde působí i český útočník Tomáš Hertl, také kapitánem. V minulém ročníku nevynechal ani jeden z 82 zápasů základní části a připsal si 46 bodů za 27 gólů a 19 asistencí. V šesti duelech play off přidal tři góly a nahrávku.

Toronto se v minulé sezóně po čtyřech letech znovu probojovalo do play off a v týmu si od přítomnosti velezkušeného borce slibují i roli jakéhosi mentora pro talentované borce typu Austona Matthewse, Mitchella Marnera či Williama Nylandera. Však v zámoří ihned připomněli, že Marleau sehrál v NHL první zápas dva týdny poté, co se Matthews narodil.

Jen pár hodin po zprávě Marleauově odchodu Žraloci oficiálně potvrdili, že centr Joe Thornton bude i nadále hrát za San Jose. Osmatřicetiletý forvard podepsal se Sharks roční smlouvu, která mu má vynést rovných 8 miliónů dolarů. Zlatý olympijský medailista ze Soči a dvojnásobný vítěz Světového poháru odehrál v minulé sezóně za San Jose 79 zápasů s bilancí sedmi branek a 43 asistencí, po sezóně musel na operaci s kolenem.

Johansson mezi Ďábly

Zásadní kroky ve svém kádru podnikli rovněž Washington Capitals. Pětadvacetiletého ruského centra Jevgenije Kuzněcova, který se stal v sobotu chráněným volným hráčem, si pojistili na dalších 8 let za 62,4 miliónu dolarů. Kvůli udržení Kuzněcova se Capitals vzdali služeb švédského útočníka Marcuse Johanssona, kterého vyměnili do New Jersey za dvě volby v draftu v příštím roce.

"Nebýt platového stropu, jsem si jistý, že by Marcus ve Washingtonu zůstal," komentoval výměnu generální manažer Devils Ray Shero.

Kuzněcov bude s ročním platem 7,8 miliónu na sezónu druhým nejlépe placeným hráčem Capitals po kapitánovi a krajanovi Alexandru Ovečkinovi (9,54 miliónu dolarů).

Ve své třetí kompletní sezóně v NHL nasbíral dvojnásobný mistr světa 59 bodů za 19 gólů a 40 asistencí a byl třetí v týmové produktivitě. "Jevgenij je prvotřídní centr a jsme rádi, že zůstane ve Washingtonu nejméně dalších osm let. Je těžké najít hráče takového kalibru, který je na vrcholu a pomáhá spoluhráčům, aby byli lepší," řekl generální manažer Capitals Brian MacLellan.

Nováček získal dvojnásobného vítěze Stanley Cupu

Další švédský útočník Marcus Krüger bude od příští sezóny hájit barvy nováčka NHL Vegas Golden Knights. Tým získal dvojnásobného vítěze Stanley Cupu z let 2013 a 2015 z Chicaga, kde hrál od svého vstupu do NHL. Kluby se vyrovnají v budoucnu.

Sedmadvacetiletý Krüger, jenž se Švédskem letos dobyl titul mistra světa, odehrál v minulé sezóně včetně play off za Chicago 74 utkání, v nichž si připsal 18 bodů za pět branek a 13 asistencí.

Loni podepsal tříletý kontrakt s celkovým příjmem 9,25 miliónu dolarů. Jeho odchodem si Blackhawks uvolnili místo pod platovým stropem, který je na příští ročník nastaven na 75 miliónů dolarů a před Krügerovou výměnou ho Chicago o více než dva milióny přesahovalo.

Radulov se na pět let zavázal Dallasu

Ruský útočník Alexandr Radulov, který byl jedním z nejatraktivnějších jmen na seznamu nechráněných volných hráčů NHL, spojil svoji budoucnost s Dallasem. Brzy jednatřicetiletý hráč kývl Stars na pětiletý kontrakt do roku 2022 s celkovým příjmem 31,25 milionu dolarů (přibližně 722 milionů korun).

Radulov si mohl na trhu s volnými hráči vybírat díky povedené minulé sezoně. Po návratu z Kontinentální ligy, kam odešel v roce 2008 z Nashvillu, nasbíral v dresu Montrealu během 76 zápasů základní části 54 bodů za 18 branek a 36 nahrávek a byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. V šesti duelech play off přidal sedm bodů (2+5).

Patnáctka draftu 2004 okusila NHL před svým loňským návratem pouze ve třech sezonách: v letech 2006 až 2008, v roce 2012 pak Radulov posílil překvapivě Predators v samém závěru sezony poté, co s Ufou vypadl brzy z play off KHL.

Kromě jiného na sebe tehdy upozornil tím, že ho klub společně s Andrejem Kosticynem ve vyřazovacích bojích Stanleyova poháru na jeden zápas suspendoval za porušení týmových pravidel. Oba tehdy podle spekulací tisku vysedávali do ranních hodin v baru.

V KHL hrál následně mistr světa z let 2008 a 2009 čtyři sezony za CSKA Moskva. "Alexandr je dynamickým tvůrcem hry, který je šikovný a skvěle bruslí. Když přidáme hráče s jeho postavou do sestavy, naše první dva útoky budou mít stejnou kvalitu, jakou mají u kteréhokoliv z celků této ligy," uvedl generální manažer Dallasu Jim Nill.

Reklama