Hlavní obsah

Kolem sebe má taťky Voráčka i Gudase. Pro rady mám kam zajít, ví nastávající otec Neuvirth

Praha

O víkendu se loučí s rodinou v Ústí nad Labem, v pondělí už hokejový gólman Michal Neuvirth nabere směr Philadelphie. Výrazně dříve, než má ve zvyku, neboť s partnerkou Karolínou Gudasovou čekají narození dcery. „Ale stihnul jsem toho v Česku dost. Z kvalitního tréninku jsem měl dobrý pocit, strávil jsem čas s rodinou a užil si i kamarády,“ hlásí Neuvirth, jehož agentem je Patrik Štefan, spolupracovník české agentury Global Sports.

Foto: Profimedia.cz

Michal Neuvirth

Článek

Michal Neuvirth těsně před odletem do zámoří

Budete už teď mít s kým chodit ve Philadelphii na led?

Už jsem si to zjišťoval, je tam asi pět šest spoluhráčů, k nimž se připojím, k tomu kondiční trenér. Od pondělí do pátku budu na ledě, pak posilovna a příprava mimo led.

Jistě vítáte, že termín narození dcery vychází ještě před startem sezóny a nebudete muset trnout někde na tripu, jestli se stihnete vrátit…

Termín máme přesně na den, kdy začíná kemp. Bude to hektické, ale je super, že nepřijdu o žádný zápas.

Předpokládám, že klub vám vyjde vstříc i po začátku kempu.

Vědí o tom, navíc se hlásím měsíc a půl předem, jsme na všem domluveni. V tom nebude problém, když třeba bude odvést partnerku do porodnice, určitě pár dnů volna dostanu.

Přes léto se vaše jméno skloňovalo i v souvislosti s odchodem do nově vzniklého klubu v Las Vegas. Asi hlavně vaše partnerka vítá, že teď ještě nemusíte řešit stěhování.

Přesně tak, z toho měla největší strach. Ve Philadelphii má své doktory, ví, v jaké nemocnici bude rodit, doma máme nachystaný pokojíček… Kdyby si mě Vegas vzalo, bylo by to složitější, ale také bychom to zvládli, moc jsem se tím nestresoval.

Bratr vaší partnerky a zároveň váš spoluhráč Radko Gudas už dceru má, takže budete mít ke komu si zajít případně pro otcovskou radu.

Jasně. Navíc Voras (Jakub Voráček) i plno dalších kluků v týmu mají děti, určitě se budu mít kam zajít zeptat. Sám pořádně nevím, co od toho čekat, ale moc se těším.

Nového budete mít i parťáka v brance Flyers, místo Steva Masona přišel z Calgary Brian Elliott. Věříte, že vedle něj dostanete šanci ve větší porci zápasů?

Určitě, s tím do sezóny jdu. Podle toho vypadala i má letní příprava, abych byl schopný odchytat třeba padesát zápasů. Na parťáka se nesoustředím, vím, že je kvalitní, ale oba budeme mít stejnou startovní čáru a komu se povede lepší kemp, začne. Ale i kdybych sezónu v brance nezačal, tak se z toho nepoložím, za pár zápasů může být všechno jinak.

Mason po odchodu do Winnipegu říkal, že chtěl chytat ještě víc. Jak jste spolu vycházeli?

Měli jsme výborný vztah, jsme stejně staří, tak jsme měli vždycky o čem pokecat, nemůžu na něj říct křivé slovo. Ale nedivím se mu, každý gólman chce chytat co nejvíc.

Generálním manažerem Philadelphie je bývalý výborný gólman Ron Hextall. Je pro brankáře výhoda, že třeba více rozumí jejich potřebám?

On řeší hlavně to, aby tým vyhrával. Možná nás sleduje trochu víc než jiní generální manažeři, ale do chytání nám nemluví.

Na čem jste přes léto v Česku s brankářským trenérem Petrem Přikrylem nejvíc pracoval?

Letos jsem tolik neposiloval, spíš jsme dělali hodně věcí do rychlosti. Soustředili jsme se na to, abych zpevnil prostředek těla, v tom jsem se hodně zlepšil. Pak jsme se věnovali odrazové síle a posilovali svaly kolem kolene, které jsem měl vloni zraněné. Takže spíš taková preventivní cvičení a posilování těch malých svalů.

Určitě došlo i na osvědčený pukomet, tedy stroj, který na vás střílí jednu ránu za druhou.

Přesně tak. Chodil jsem na něj poslední tři týdny, to je skvělá věc na postřeh, oči a techniku chytání, abych se naučil chodit naproti puku… To mi dává hodně.

Kolik tréninků jste pak stihl na ledě se Spartou?

Chodil jsem poslední dva týdny před odletem. Byla to dřina, ale začátky jsou vždycky těžké, já jsem hrozně rád, že mi Sparta umožnila s nimi trénovat.

Reklama

Související témata: