Hlavní obsah

Vokoun přestal brát léky a čeká ho klíčové vyšetření

NASHVILLE

Hokejový brankář Tomáš Vokoun přestal brát léky na ředění krve a v pondělí 24. července ho čeká klíčové vyšetření, jež může napovědět ohledně pokračování jeho kariéry. Gólman Nashvillu musel předčasně ukončit minulou sezónu začátkem dubna, když mu lékaři diagnostikovali vzácné onemocnění krve.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Brankář české hokejové reprezentace Tomáš Vokoun sleduje vyražený puk.

Článek

Problémem mistra světa z loňského roku a bronzového medailisty z olympijského Turína jsou ucpané cévy v oblasti pánve, což je u mužů velmi vzácné onemocnění. Po zjištění problémů pro Vokouna okamžitě skončila sezóna, neboť jakákoli srážka či náraz pro něj mohly mít fatální následky.

Třicetiletý karlovarský rodák poté pravidelně docházel na ředění krve, s čímž nyní na přání lékařů přestal. "Nevysvětlovali mi to do detailů, ale prostě chtějí vědět, jako bude tělo reagovat, když léčbu vysadím. Díky tomu by měli dostat nejprůkaznější výsledky," řekl Vokoun ve středečním vydání listu The Tennessean.

Budou se měřit sraženiny krve

Lékaři na klinice Mayo budou měřit největší z krevních sraženin v oblasti Vokounovy pánve. Pokud bude zhruba stejně velká jako v dubnu, bude to pro brankáře i klub pozitivní zpráva. Znamenalo by to totiž, že sraženina, kterou si Vokoun zřejmě způsobil v dětství při úrazu, nepředstavuje další hrozbu a český gólman by pak nemusel dál docházet na ředění krve a v polovině září by se mohl podle plánu zapojit do tréninkového kempu Predators. "Pouze bych chodil zhruba každé tři měsíce na magnetickou rezonanci," řekl Vokoun k optimistickému scénáři.

Na druhou stranu, když by se zjistilo, že se sraženina za dobu léčby zmenšila, mohly by nastat těžkosti. "Stále by to mohlo být způsobeno tím úrazem z dětství, ale znamenalo by to, že dochází k nějakým změnám. Že se něco nestalo před dvaceti lety, ale spíše před třemi měsíci," uvedl jeden z nejlepších gólmanů NHL.

V případě problémů by Vokoun musel znovu začít docházet minimálně tři měsíce na ředění krve a určitě by nestihl začátek sezony, protože během léčby nesmí trénovat na ledě.

Doktoři jsou optimističtí

"Přemýšlím o tom, přeju si slyšet dobré výsledky, ale těžko to mohu mít pod kontrolou. Snažím se připravit na novou sezónu jako by se nic nedělo," tvrdil brankář, jenž se mimo led může připravovat prakticky bez omezení. "Doktoři jsou optimističtí, je tu větší šance, že sraženina je způsobena tou starou záležitostí. Ale žádnou jistotu nemám," dodal hokejista se 340 starty v základní části NHL.

Nashville patřil v uplynulé sezoně také díky Vokounovým výkonům k nejlepším týmům NHL, ale v play off bez své brankářské jedničky skončil už v prvním kole po prohře 1:4 na zápasy se San Jose. Českého gólmana zastoupil Chris Mason, s nímž se poté klub dohodl na dvouletém prodloužení smlouvy. "Jsem rád, že Chris zůstává. Predators udělali dobře, že ho udrželi, protože nemají jistotu, co se mnou bude. A v týmu všichni vědí, že on chytat umí," řekl Vokoun na adresu svého dosavadního náhradníka.

Reklama

Související témata: