Hlavní obsah

Detroit čeká na Belfourovo vyjádření, o Haška nemá zájem

DETROIT

Celek zámořské NHL Detroit Red Wings nechce českého brankáře Dominika Haška a čeká na vyjádření dalšího veterána Eda Belfoura. Širší vedení desetinásobného vítěze Stanleyova poháru se vyslovilo proti Haškově angažování a o víkendu generální manažer týmu Ken Holland oznámil deníku The Detroit News, že předložil nabídku Belfourovu agentovi Ronu Salcerovi.

Foto: PRÁVO/Radek Malina

Dominik Hašek

Článek

Holland sice před týdnem Haškovi volal, ale nakonec se Detroit rozhodl člena vítězného týmu z roku 2002 neangažovat. "Prostě jsme se rozhodli jít jiným směrem," řekl Holland. To i přesto, že Hašek byl prý ochoten přistoupit na základní plat 500 tisíc dolarů. Podobnou smlouvu s bonusy jako Haškovi nabízí Detroit i Belfourovi.

Po uplynulé sezóně ztratila o Haška zájem i Ottawa, za kterou odchytal 43 utkání s průměrem 2,09 inkasované branky na zápas, ale po zranění úponu stehenního svalu z únorových olympijských her už se nestihl dát do konce sezony do pořádku. Senators se rozhodli k Rayovi Emerymu angažovat jako jedničku Martina Gerbera. Hašek se po návratu k hokeji po roční pauze objevil v dresu Detroitu v sezoně 2003/04, po zranění třísel ale jen ve čtrnácti duelech, následně při výluce v NHL nechytal nikde.

O konci kariéry není zatím rozhodnuto

Zda bude nezájem Ottawy i Detroitu znamenat definitivní konec kariéry, není zatím jisté. Šestinásobný držitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL, dvojnásobný vítěz Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče a olympijský vítěz z Nagana je nyní na dovolené v Itálii a potom se podle deníku MF Dnes oficiálně vyjádří.

Detroit čeká, jak se Belfour rozhodne. K základnímu platu mezi 500 tisíci až milionem dolarů může klub nabídnout i bonusy. Právě jejich výše bude zřejmě hlavním bodem jednání. Red Wings se musí také s případnou Belfourovou smlouvou vejít do platového stropu. Loni měl Belfour v Torontu plat šest milionů dolarů, ale nedokončil ročník kvůli zranění zad.

Pokud se obě strany nedomluví, bude zřejmě Detroit shánět ke Chrisu Osgoodovi gólmana pomocí trejdu. "Jsou někteří brankáři k dispozici," řekl Holland. Například Anaheim by mohl vyměnit jednoho z dvojice Jean-Sebastien Giguere a Ilja Bryzgalov, San Jose Vesu Toskalu či Jevgenije Nabokova, Buffalo zase Martina Birona.

Reklama

Související témata: