Hlavní obsah

Zbyněk Michálek stále věří v setrvání v NHL: Pokusného králíka bych ale dělat nešel

Praha

V uplynulé sezóně odehrál v NHL jen tři zápasy, v létě mu s Arizonou vypršel dvouletý kontrakt a nového se zatím stále nedočkal, takže i nadále zůstává nechráněným volným hráčem. Český obránce Zbyněk Michálek přesto věří, že i ve čtyřiatřiceti letech stále má na to, aby v nejlepší hokejové soutěži dál působil. Dělat pokusného králíka se mu ale nechce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zbyněk Michálek.

Článek

Starší z bratrské dvojice Micháků načal minulý ročník účastí na prestižním Světovém poháru, ale v zámoří ji pak prožil takřka celou ve farmářské AHL. Vedení Arizony ho tam odsunulo hned v úvodu základní části v polovině října a povolalo ho zpět do prvního týmu až o pět měsíců později.

Po skončení smlouvy se v klubu loučil již potřetí během kariéry. A velmi pravděpodobně i naposledy. Coyotes s ním dále nepočítají a vydali se cestou velké přestavby. Přesto Michálek nezatrpkl a má určitou dávku pochopení.

"Diváci nechodí, řeší se problémy s arénou, mění se vlastníci, tým navíc nepatří mezi nejbohatší. Klubu tak nezbývá než sázet na mladé kluky a doufat, že časem vyrostou," řekl Michálek, který trénoval celé léto, aby byl připravený, kdyby se dočkal nabídky z NHL.

Evropa? Až časem uvidí, jestli by měl chuť

„Jsem připravený, snad přijdou nějaké nabídky. V Evropě jsme s agentem zatím nic nehledali, v Americe mi na rovinu řekli, že žádné nabídky nemám. Až časem se uvidí, jestli budu mít i s ohledem na rodinu chuť jít hrát do Evropy," přiblížil Michálek.

Spekulace o tom, že by v případě nezájmu o jeho služby z NHL ukončil kariéru, nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. "Sám nevím, abych řekl pravdu," přiznal Michálek.

Kategoricky neodmítá ani variantu zkušebního kontraktu v NHL. "Neříkám ano ani ne, záleželo by na situaci, kolik mají obránců a jaká by byla reálná šance se prosadit. Už mám něco za sebou a asi bych nešel někam dělat pokusného králíka. Ale záleželo by na konkrétním týmu," nechtěl předbíhat událostem.

Angažmá musí dávat smysl i pro rodinu

Dlouhodobý pobyt v AHL se snažil uchopit z pozitivního konce. I když to pro hráče s více než osmi stovkami startů v NHL včetně play off nebylo snadné. "Jasně, štvalo mě to, ale už je to za mnou a nechci se k tomu vracet. Sezóna nakonec dopadla celkem úspěšně, nic jsem nezabalil a hrál dál naplno. Mám rád hokej, ten pocit, když člověk obleče dres a chce udělat to nejlepší pro úspěch týmu," uvedl Michálek.

Držitel stříbra a bronzu z mistrovství světa si navíc nechtěl na konci kariéry kazit jméno. "Než ze sebe dělat hvězdu, která se urazí, radši jsem se snažil pomoct mladým klukům a užívat si to. Hrál jsem bez tlaku a chtěl bych v tom i pokračovat. Vím, že konec kariéry se blíží, a když půjdu někam hrát, tak chci, aby mě to bavilo a aby to dávalo smysl pro rodinu, která je pro mě na prvním místě," zdůraznil Michálek.

S překonáváním různých překážek nemá dlouhodobě problém. "V životě jsem neměl nic zadarmo, byl jsem zvyklý si všechno vybojovat sám. Po cestě do NHL jsem si prošel spoustou věcí, měl jsem hodně zranění, takže tohle byla další věc, která mě motivovala dokázat, že na to stále mám. Hokej se sice zrychluje, hlavně v NHL dostávají přednost mladší kluci a celá soutěž se ubírá jiným směrem, ale myslím, že ještě mám co nabídnout. Teď se jen ukáže, jestli se najde nějaký tým, který mi dá šanci se znovu ukázat," uzavřel Michálek.

Reklama