Hlavní obsah

Jágr o své nejistotě: Nikomu bych to nepřál. Jako když jedeš autem a chybí ti GPS

Praha

Od otevření trhu s volnými hráči uběhly v NHL přesně dva měsíce, útočník Jaromír Jágr ale novou smlouvu stále nemá. 45letá legenda přiznává, že dlouhé čekání je nepříjemné, pořád ale věří, že k dohodě s některým zámořským celkem dojde. „Kdybych se teď rozhodl, že chci jít hrát do NHL, místa v ní jsou. Jenže já tam nechci jít jenom hrát, musí mi to dávat smysl,“ říká Jágr v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz.

Jaromír JágrVideo: Sport.cz

 
Článek

Komplikuje vám přípravu, že nevíte, kam povedou vaše kroky?

Nikomu bych to nepřál, hlavně psychicky to není jednoduché. Je to jako když jsi v autě, ale nevíš, kam jedeš, jaký máš cíl. Protože ti chybí GPS navigace.

Setrvání v NHL pořád zůstává prioritou?

Zatím jo.

Vedete s některým týmem konkrétní jednání?

Nechtěl bych zacházet do podrobností, protože cokoliv řeknu, hned se to napíše v zahraničí. A mohlo by mi to třeba uškodit. Můžu jenom prozradit, že den ode dne se všechno mění. Co se dneska jeví na devadesát procent hotové, nemusí být zítra vůbec pravda. Musím počkat, až v NHL doopravdy něco bude, nebo se musím vydat jinou cestou.

Zůstáváte optimistou, že NHL nakonec vyjde?

Neřeším jenom to, jestli se něco najde. Kdybych se teď rozhodl, že chci jít hrát do NHL, místa v ní jsou. Jenže já tam nechci jít jenom hrát, musí mi to dávat smysl. Abych tam dělal dobrého kluka v kabině? To není moc dobré a ani bych to nechtěl. Neříkám, že bych chtěl mužstvo řídit, to vůbec ne, ani na to nemám. Ale chci být platný hráč, ne jenom někde sedět a (svým jménem) prodávat dresy.

Říkáte, že vám nový tým musí dávat smysl. Jaké faktory máte na mysli?

Nechci jít do týmu, který by mě využíval jen pro každý druhý zápas, protože si myslí, že už na víc nemám. Nechci tým, kde bych spíš ukazoval mladým, jak mají hrát a trénovat. Chci být platným členem týmu a poprat se o co nejlepší místo v sestavě.

Musí mít mužstvo reálné šance na zisk Stanley Cupu?

NHL je zajímavá tím, že před sezónou mají všichni jeden cíl, vyhrát Stanley Cup. Všichni věří, že mají natolik dobré mužstvo, že se může stát cokoliv. Když se třeba podíváš na soupisku Colorada, v životě by tě nenapadlo, že v minulé sezóně skončí poslední.

Už v polovině září startují v NHL přípravné kempy. Co když do té doby budete stále bez smlouvy?

Nebylo by to příjemné, protože když vás v klubu neznají, záleží i na kempu. Kdybych šel tam, kde vědí, jaký jsem hráč, nemusel bych v kempu odevzdávat ty nejlepší výkony. Jsem ale člověk, který chce za každé situace odvést maximum. Ne jenom někam přijet, vzít peníze a vrátit se domů. Když se s někým dohodnu, tak chci, aby byl spokojený, že mě podepsal.

A kdyby NHL nevyšla? Máte připravený záložní plán?

Možnosti jsou různé. Výhodou je, že v Česku nebo kdekoliv v Evropě můžu hrát do začátku října, než se rozjede NHL. Na druhou stranu jsem s Kladnem kvůli svým reklamním povinnostem skoro vůbec netrénoval. Už mi není dvacet nebo dvaadvacet, kdy jsem s mužstvem netrénoval, pak jsem nastoupil a hned dal tři góly. Teď už to takhle nejde. Abych byl platným hráčem, musel bych se dobře připravit. Zvlášť v mém věku.

Pokud byste se do začátku NHL rozhodl pro Česko, bylo by to v prvoligovém Kladně, jehož jste majitelem, nebo v některém z extraligových celků?

Ještě jsem o tom nepřemýšlel.

Bude Jaromír Jágr hrát v nadcházející sezóně v NHL?
Ano
68,4 %
Ne
31,6 %
Celkem hlasovalo 27810 čtenářů.

Reklama