Hlavní obsah

Svoboda: Být agentem není hezký byznys

OSTRAVA

S hokejkou si dlouhé roky tykal víc než s češtinou, přesto se do paměti našich fanoušků vryl bývalý obránce Petr Svoboda nesmazatelně. Jeho trefa rozhodla finále olympijského turnaje v Naganu. Dnes zastupuje řadu hokejistů, přesto říká: "Být agentem není hezký byznys."

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Kvalitní hráče jako je Pavel Kubina je podle Svobody radost zastupovat.

Článek

Někdejší vynikající obránce dorazil na pár dnů do Čech i s dcerami Jessicou a Sárou. Využil pozvání jednoho ze svých klientů, Pavla Kubiny, a vydal se na sever Moravy, aby se v Čeladné představil v zápase populárního Kubina Teamu.

Stihl si i postesknout na praktiky mezi hráčskými agenty. "Je to strašné, ať děláte v Čechách, Rusku nebo Kanadě. Jaké já se na sebe dozvěděl věci! Ani jsem netušil, co jsem všechno měl udělat. Bohužel to tak chodí. Hlavně v Čechách, kde lidé mají dost svých starostí, ale ještě si házejí klacky pod nohy," kroutil hlavou dnes čtyřicetiletý muž.

Zázraky nedělá

Kubina, Lang či Hudler. To jsou současná esa Svobodovy stáje. Populární hráč, kterému se přezdívá Ježek, však drží svůj styl. Hokejistům nepochlebuje. "Nikdy jim neříkám, co by rádi slyšeli. Možná to tak dělají jiní, ale já ne. Stejně s vámi nikdo nikdy není spokojený. Já razím zásadu, že pokud hráč nepředvádí výkony na ledě, tak zázraky neuděláme. Poznal jsem to z obou stran, a tak vím, že nejlepším agentem je hokejista sám sobě," vykládal Svoboda.

Právě pro otevřenost, přímost a ochotu stát si za názorem si bezvadně rozumí s obráncem Pavlem Kubinou. "Voláme si, navštěvujeme se. Pavel je výjimečný člověk. Při jednáních o nové smlouvě byl ochoten přistoupit i na výrazně nižší kontrakt Tampy Bay, než mu nabízely jiné kluby, aby nemusel svůj klub opustit. Nakonec ovšem nabídka Toronta odmítnout nešla. Za čtyři roky by se připravil o dvanáct miliónů," řekl Svoboda.

O kvalitního hráče je obrovský zájem

Právě vyjednání dvacetimiliónové čtyřleté smlouvy pro Kubinu si ve své prozatímní kariéře agenta hodně cení. "Ale dobrá byla i smlouva Roberta Langa před třemi lety. Peníze si Pavel zaslouží, dopracoval se k nim tvrdou dřinou i svým charakterem. Před dvěma lety, kdy Tampa vyhrála Stanley cup, dal sedmnáct gólů za sezónu a to už něco znamená. Znovu se ukázalo, že když je hráč kvalitní, tak vám generální manažeři klubů NHL volají zleva zprava, když neodvádí výkony, pak nesvedete nic. Pro Kubinu jsem měl nabídek hodně," dodal.

Kam Svoboda přijde, poutá obrovskou pozornost fanoušků. Je vidět, jakého respektu tady v Česku požívá. "Stejně si toho Pavel Kubina užije v Torontu. Je to hokejové město. Když se daří, tak vás lidé na ulicích zastavují, jenže pokud pak přijde horší doba, je lepší být doma. V Tampě hrál osm let skvěle, v Kanadě ale teprve každý hokejista pozná, co je to NHL. Já měl tu čest působit dlouho v Montrealu, a to je něco fantastického, to se nezapomíná," zasnil se.

Rozhodnutí soudu se musí respektovat

Pořád se drží v kondici, ve fotbalovém zápase dokázal, že to s míčem umí, i když do něj deset let na velkém hřišti nekopal. Každé volné chvilky pak využil na hecování se svým kamarádem Kubinou. Dokonce mu řekl i svůj názor na soudní spor se sudím Bolinou. "Podle mě jsou v Čechách důležitější věci, než aby se pořád rozebíralo, co se stalo před rokem. Soud rozhodl a tak se to musí respektovat. Pravda nemusí vždycky vyhrát," krčil rameny.

Co by dělal na místě Kubiny? Přiznal, že by se mu to tady také mohlo stát, ale v zámoří určitě ne. "Taky nerad prohrávám. Od sedmnácti jsem žil za oceánem a taky jsme vedli tuhé války s rozhodčími. Jenže v Americe mají tvrdší kůži. Tam když se něco semele na ledě, tak se to už pak neřeší jinde. Když vychladnou hlavy od emocí, všichni si podají ruce a je klid. Já bych mu poradil, ať zaplatí a nechá to být. Někdy je třeba být větší než ti ostatní," dodal.

Reklama