Hlavní obsah

Kubina: Tampa Bay je už pro mě krásnou historií

Hokejový obránce Pavel Kubina změnil před pár dny působiště a ze slunné Floridy se z Tampy Bay stěhuje do kanadského Toronta. Na angažmá ve slavném klubu se těší a v rozhovoru pro deník Právo vykládal o pocitech z přestupu, shánění bydlení, budoucích zápasech proti Tampě nebo tlaku v prostředí tradiční hokejové bašty.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina na tréninku české hokejové reprezentace ve Vídni

Článek

Měsíc před vaším odletem do zámoří ve vás převládá nervozita z neznámého prostředí v Torontu, nebo se už těšíte na město, kde je hokej sportem číslo jedna?

Pár dnů po přestupu jsem měl trochu obavy, vždyť jsem v rámci NHL přestupoval poprvé, ale teď už se těším. Jsem zvědavý, co mě tam čeká, zajímavé bude poznat spoluhráče i město.

Vaším parťákem bude i Tomáš Kaberle. Už jste spolu byli v kontaktu?

Dvakrát jsem mu volal. Vyptával jsem se ho na možnosti bydlení ve městě a vůbec, jak to v celé organizaci v Maple Leafs funguje. Jsem moc rád, že tam Tomáš je.

Spoléháte, že vám v začátcích spoluhráč z reprezentace pomůže?

S Tomášem se známe deset let, takže to je v pohodě. Je oporou týmu, má tam slovo, takže to v začátcích budu mít díky němu asi snazší. Vím ale, že fanoušci mě přijmou až podle výkonů.

Už jste si vybral bydlení?

S mým agentem Petrem Svobodou jsme prověřovali nějaké možnosti, ale zatím jasno nemám. Rozhodnu se až na místě, ale chtěl bych si pronajmout nějaký hezký domek.

Toronto je hokejovým městem. Připouštíte si větší tlak?

Mezi lidmi tam vládne hokejové šílenství. Když se mužstvu daří, je všechno o. k. Pokud ale výkony nejsou odpovídající, dávají to patřičně najevo. Z toho pohledu bude určitě tlak větší, jenže já bych si to nechtěl připouštět.

Vzhledem k čtyřleté smlouvě na 20 miliónů dolarů asi budete bedlivě sledován.

Nejen fanoušky, ale i v médiích. To je další rozdíl mezi Torontem a Tampou. Na Floridě přišlo po tréninku do šatny pět novinářů, v kabině Maple Leafs jich bývá prý přes dvacet.

Jak přijali odchod z Tampy Bay vaši známí?

Těžce. Za osm let působení na Floridě jsem tam měl spoustu kamarádů, nechával jim lístky na hokej, chodili jsme na večeře. Tohle je pryč, ale určitě se do Tampy vždycky rád vrátím.

Už jste zjišťoval, kdy se s vaším bývalým klubem poprvé utkáte?

Pokud vím, tak v Tampě hrajeme prvního listopadu. Asi to budou velké emoce, vždyť jsem tam zažil před dvěma lety triumf ve Stanley cupu, to se nezapomíná. Jenže Tampa je pro mě už teď krásnou historií. Cítím jako prvořadé, abych Torontu vrátil, co ode mě očekává.

Uznáváte, že zápasy proti Tampě pro vás budou psychicky nejtěžší?

Určitě, ale člověk si to nesmí připouštět. Navíc z výborné party, která vyhrála Stanley cup, už v mužstvu není ani polovina hráčů. Proto bude moje pozice asi o trochu lehčí.

Žil jste jen na Floridě. Stihl jste už nakoupit zimní oblečení, které budete potřebovat?

Je pravda, že šatník budu muset pořádně obměnit, ale nespěchám s tím. Ono to bude podobné, jako když jsem hrál rok ve Vítkovicích. Taky jsem to tady nějak přežil a zvládl.

Co vás ještě čeká do odletu?

V pátek hrajeme s Kubina Teamem fotbal v Němčicích na Hané, v sobotu doma v Janovicích a pak už se soustředim jen na hokej. S kondičním trenérem Igorem Horylem měsíc tvrdě trénujeme a v půlce srpna chci jít na led. Sám, ale snad pár tréninků zvládnu i s Vítkovicemi.

Na přelomu roku čekáte s přítelkyní Andreou Černíkovou narození dítěte. Ví to o vás vedení Toronta? Už jste si vybrali porodnici?

Zatím vybráno nemáme. Uvidíme, ještě je dost času. V Torontu to samozřejmě vědí, a pokud to vydržím a nezkolabuji, rád bych byl u toho. Klub mě určitě na pár dnů uvolní.

Reklama

Související témata: