Hlavní obsah

Tampa Bay - Florida 2:4Češi zářili v přípravách! Vrbata a Hyka vstřelili vítězné góly

New York

Čeští hokejisté o sobě dali vědět v nedělních přípravných zápasech před startem NHL. Radim Vrbata v přesilovce vstřelil vítězný gól Floridy v souboji s Tampou Bay (4:2) a střelecký apetit neztrácí ani Tomáš Hyka. Útočník Vegas Golden Knights zaznamenal ve druhé třetině duelu s Anaheimem třetí úspěch hostů, který, jak se později ukázalo, byl rovněž vítězný. Obhájci titulu z Pittsburghu poprvé v sestavě s Crosbym, Kesselem, Letangem či Malkinem prohráli se St. Louis 1:4 a gólem a asistencí se na výhře Blues podílel další český forvard Dmitrij Jaškin.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Český útočník Tomáš Hyka slaví gól v dresu Vegas Golden Knights.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Hyka v 26. minutě tečoval střelu obránce Griffina Reinharta od modré čáry a zvýšil na 3:0. Účastník letošního mistrovství světa v Paříži, který poslední tři sezóny působil v Mladé Boleslavi a v červnu podepsal jako volný hráč s Golden Knights roční smlouvu, si vylepšil statistiky ze tří utkání na pět bodů za čtyři trefy a jednu přihrávku.

Úspěšný debut v brance nováčka prožil Marc-André Fleury, trojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem. Dvaatřicetiletý gólman, po němž Golden Knights sáhli v letním rozšiřovacím draftu, předvedl 26 zásahů a Rytíři slavili nad Anaheimem výhru 4:2.

Vrbatův premiérový gól

Vrbata, který se za Panthers trefil poprvé, v 45. minutě v početní výhodě zvýšil vedení Panthers na 3:1. Za Floridu, s kterou podepsal bývalý hráč Colorada, Caroliny, Tampy Bay, Vancouveru a Arizony (dříve Phoenixu) v červenci roční kontrakt jako nechráněný volný hráč, nastoupil šestatřicetiletý mistr světa z roku 2005 v přípravě podruhé.

"Nebyl to začátek, který bychom chtěli. Strávili jsme většinu první třetiny v oslabení, ovšem kluci v početní nevýhodě a brankář Reimer odváděli skvělou práci, a to po celé utkání. Poté jsme začali hrát pět na pět, převzali iniciativu a dostali několik přesilovek, ze kterých jsme dokázali těžit. A dotáhli zápas do vítězného konce," uvedl pro stránky klubu Vrbata, jenž se i přes krátký čas na ledě 13 minut a 21 vteřin dokázal gólově prosadit.

Šampióni z Pittsburghu se v UPMC Lemieux Sports Complex v rámci soutěže Kraft Hockeyville proti St. Louis sice záhy ujali vedení, ale Tarasenko a Kyrou, u jehož trefy si připasal asistenci Jaškin, na začátku druhého dějství během necelé minuty skóre otočili. Naděje Tučňáků na vyrovnání při hře bez brankáře v poslední minutě základní hrací doby srazil střelou do opuštěné klece Paul Stastny a výsledek podtrhl vydařenou individuální akcí pouhých 12 sekund před závěrečnou sirénou Jaškin. V útočném pásmu objel z pravé strany obránce Lukase Bengtssona, položil si brankáře Matta Murrayho a forhendem poslal kotouč do odkryté branky.

Jaškinovi končí následující léto smlouva a ročník 2017/18 je tedy pro něj hodně důležitý. V minulé sezóně vstřelil v dresu St. Louis v 51 zápasech jen jednu branku a vedení Blues nyní poslal jasnou zprávu, že v sezóně, která začne za necelé dva týdny, si hodlá vybojovat nový kontrakt.

Výsledky nedělních přípravných zápasů před NHL:
Columbus - Nashville 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)
Branky: 23. Atkinson, 43. Werenski, 53. Wennberg - 39. a 60. Fiala, 9. F. Forsberg, 13. Salomäki, 48. Aberg.
Tampa Bay - Florida 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky: 35. a 53. Volkov - 6. McGinn, 36. Dadonov, 45. Vrbata, 59. Huberdeau.
Colorado - Minnesota 5:1 (0:1, 2:0, 3:0)
Branky: 53. a 57. MacKinnon, 35. Compher, 36. Grimaldi, 47. Rantanen - 20. M. Foligno.
Anaheim - Las Vegas 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)
Branky: 32. Sabourin, 60. Fiore - 6. Pulkkinen, 18. Bischoff, 26. Hyka, 55. Bellemare.
Pittsburgh - St. Louis 1:4 (1:0, 0:2, 0:2), hráno v Cranberry Township
Branky: 3. Guentzel - 24. Tarasenko, 25. Kyrou (Jaškin), 60. P. Stastny, 60. Jaškin.

Reklama

Související témata: