Hlavní obsah

Calgary se seznamuje s Jágrem. Je jako Bůh, v Česku by byl prezidentem, znělo šatnou

Calgary/Praha

Oficiálně klub sice stále mlčí, oznámení příchodu Jaromíra Jágra nechává až na moment, kdy pětačtyřicetiletý útočník dorazí do města a podepíše roční kontrakt, přesto je jasně patrné, že hokejovým životem v Calgary dva dny před startem soutěže hýbe jediná věc. Pětačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL si poprvé zahraje za kanadský tým a ve Flames jsou nadšeni, že to budou právě oni.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Útočník Calgary Flames Michael Frolík (vlevo) v souboji s Tuckerem Poolmanem z Winnipegu Jets během přípravy na nový ročník NHL. Frolík v tu chvíli netušil, že se v dresu Plamenů potká s Jaromírem Jágrem.

Článek

Právě skončil pondělní trénink, v šatně Plamenů to ale vypadalo jako po zápase play off. U hráčů se tísnily desítky novinářů a kameramanů, a hlavní téma rozhovorů bylo nasnadě: Jaromír Jágr.

Zájmu žurnalistů pochopitelně neunikl ani trenér Glen Gulutzan. Muž, jenž stojí na střídačce Calgary druhým rokem a Jágra vedl během výluky NHL v sezóně 2012/13 v Dallasu, pochopitelně mohl být vyhýbavý, když klub na oficiální potvrzení Jágra jako posily vyčkává, jenže Gulutzan mluvil zpříma.

A tak vyprávěl, jak se s ním Jágr v neděli telefonicky spojil a že to byl moc pěkný rozhovor. „Když se podíváte na jeho věk, tak po fyzické stránce je to exemplář. Jeho hokejová inteligence sahá mimo jakékoliv grafy," rozplýval se nad svým staronovým svěřencem jen o půl roku starší Gulutzan.

Stranou novinářů nezůstal ani Michael Frolík. Stejně jako Jágr kladenský odchovanec, který měl od dětství o šestnáct let staršího krajana jako hokejový vzor. „Jágr, to je v Česku velký pojem. Kamkoliv jde, každý ho hned pozná. Prostě je jako Bůh. Kdyby kandidoval na prezidenta, lidi by ho volili," chrlil ze sebe útočník, kterému se v zámoří kvůli jeho talentu přezdívalo Baby Jágr.

„Nenajde se nikdo, kdo by mohl mí víc zkušeností. Jenom to ukazuje, že letos chceme dokázat velké věci," tvrdí odhodlaně Frolík a věří, že Jágr bude dobrým mentorem i pro mladé hráče Flames. Vždyť hned dvanáct z nich ještě ani nebylo na světě, když byl v roce 1990 draftován Pittsburghem.

Reklama

Související témata: