Hlavní obsah

Hektická cesta k debutu v NHL: Někdy je lepší skočit do vody a plavat, usmívá se Jeřábek

Nashville/Praha

Mimořádně hektickou středu zažil český hokejový obránce Jakub Jeřábek poté, co se den předtím večer dozvěděl, že byl povolán do prvního týmu Montrealu a může si odbýt premiéru v NHL. Plzeňský odchovanec ale náročný přesun zvládl a odměnou mu bylo splnění snu, neboť na ledě Nashvillu k jeho debutu v nejlepší hokejové lize světa skutečně došlo.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Jeřábek z Montrealu.

Článek

Šestadvacetiletého zadáka zastihl povolávací rozkaz ve Winnipegu, kde se zrovna nacházel se svým týmem Laval Rockets, za který od začátku sezóny v nižší AHL nastupuje. „Musel jsem vstávat ve čtyři ráno, abych stihl let do Minneapolis, odkud jsem pak letěl do Nashvillu," přibližoval Jeřábek svůj den na cestách.

K týmu se připojil jen pár hodin před zápasem, takže na detailnější taktickou přípravu ani nemohlo dojít. „Byla to náročná cesta, na nějaké domluvy se spoluhráči, jak bychom chtěli hrát, vůbec nebyl čas. Někdy je však lepší skočit rovnou do vody a plavat," usmíval se bek, který uplynulou sezónu strávil v Podolsku v KHL a na začátku května podepsal s Montrealem jako nedraftovaný volný hráč roční smlouvu.

Po přípravném kempu, během něhož odehrál i tři zápasy za Canadiens, však zamířil na farmu do Lavalu, kde usiloval o návrat do prvního týmu. A nevedlo se mu špatně; v sedmnácti duelech zaznamenal jedenáct bodů, což z něj dělá druhého nejproduktivnějšího obránce týmu.

Jeho výkony vedení Habs pochopitelně pečlivě sledovalo a nyní si se mu rozhodlo dát šanci v NHL. Odchovanec Plzně, s níž v roce 2013 slavil extraligový titul, nastupoval na ledě Nashvillu ve třetí obranné dvojici s Brandonem Davidsonem a postupem času dostával na ledě čím dál víc prostoru.

V první třetině sice zaznamenal jen čtyři střídání, nakonec ale na ledě strávil 18 minut a 16 vteřin a v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách si zapsal jeden plusový bod.

„Byla to skvělá zkušenost, opravdu jsem si to užil. Oproti AHL to byl rozdíl. Ani bych neřekl, že v rychlosti, ale hráči v NHL jsou velice šikovní. Ve druhé třetině jsem chodil na led častěji a cítil jsem se lépe," říkal Jeřábek po prohře svého týmu 2:3 po samostatných nájezdech.

V prvním týmu by moc rád zůstal natrvalo, sám ale nechce hodnotit, jak moc je to pravděpodobné. „Na to se mě teď neptejte, je to těžká otázka. Opravdu nevím, je těžké to teď říct. Domnívám se ale, že pokud odehraju víc zápasů, budu se zlepšovat," tvrdí účastník posledních dvou světových šampionátů.

„Jeho hra a způsob, jakým zápas zvládl, se mi líbily. Každý čas od času udělá chybu, ale podle mě hrál dneska dobře," chválil Jeřábka trenér Montrealu Claude Julien.

Reklama

Související témata: