Hlavní obsah

Hašek míří do Detroitu, natěšený a o sedm kilo lehčí

PRAHA

O sedm kilogramů lehčí se vydá český hokejový brankář Dominik Hašek do zámoří, kde bude v nadcházející sezóně hájit barvy Detroitu v NHL. V týmu, se kterým se v roce 2002 radoval ze zisku Stanleyova poháru, se pokusí navázat na své úspěšné sezóny v kanadsko-americké soutěži a odčinit nevydařený závěr minulého ročníku. Zranění na ZOH v Turíně pro něj znamenalo stop a následný konec angažmá v Ottawě.

Foto: PRÁVO/Radek Malina

Dominik Hašek

Článek

"Už se do Detroitu těším. Hned zítra půjdu s klukama na led, který tam máme zaplacený. Ještě před začátkem kempu tak stihnu dva tréninky. Nechci odpočívat, ale hned se do toho dostat," uvedl Hašek na setkání s novináři před tím, než se vydal za Atlantik. Před odletem ještě stihl předat bývalé miss Kateřině Stočesové své horské kolo do dražby ve prospěch občanského sdružení Dobrý skutek pomáhajícího dětem.

Jeho dobrý pocit z přípravy umocňuje i skutečnost, že se mu přes léto podařilo snížit svou hmotnost o sedm kilogramů. "Hodně jsem se letos zaměřil na zdravou výživu. Ne, že bych úplně držel dietu, ale dříve jsem se nikdy nestaral o to, co jsem jedl," přiznal jednačtyřicetiletý brankář, který změnu jídelníčku konzultoval se svým bratrem Martinem, fotbalistou pražské Sparty.

Odtrénoval co potřeboval

"Zjistil jsem, že vážím mnohem méně než normálně. Jako v roce 1998. Nedělám z toho závěry a neříkám, že budu lepší brankář. Věřím ale, že se to kladně projeví i na výkonnosti," řekl Hašek, jenž nyní váží 77 kilogramů.

Do zámoří odlétá i s vědomím, že trenérem Josefem Brukem stihl v létě vše, co měli v plánu. "Odtrénovali jsme to, co jsme potřebovali. Jen poslední týden byl trošičku problematický, protože Petr Bříza chtěl, aby už byl v Praze," uvedl držitel šesti Vezinových trofejí pro nejlepšího gólmana NHL. Bruk má od loňska na starosti i brankáře Sparty.

Hašek tak společně s Tomášem Pöpperlem, který se letos připravoval se slavným pardubickým odchovancem, musel absolvovat závěrečné tréninky v Praze. Předtím chodil na led v Třinci či Písku. "Změny prostředí jsme praktikovali každý rok a myslím si, že být na jednom místě čtyři, pět týdnů je hodně. Takhle je to dobré," podotkl Hašek a ocenil i Pöpperleho přítomnost. "Byl jsem rád, že jsme mohli trénovat spolu, protože ve dvou jsou některá cvičení či jízda na kole zábavnější," vysvětlil.

Tehdejší návrat byl složitější

Do Detroitu se Hašek vrací již potřetí. Po sezóně 2001/02, kdy pomohl Red Wings k zisku Stanleyova poháru, ukončil kariéru. Po roční přestávce se ale vrátil zpět a nabídka dalšího návratu do Hockeytownu jej přiměla změnit své plánované rozhodnutí i letos. Hašek přitom původně už nechtěl chytat nikde jinde než v Ottawě.

"Jak už jsem řekl, těším se. Minimálně polovina mužstva bude jiná. Situace je lepší než v roce 2003, kde nás tam - brankářů - bylo více. Teď je tam příjemná atmosféra, alespoň věřím. Tenkrát to bylo složitější," zavzpomínal Hašek na svůj druhý návrat do Detroitu, kdy v týmu vedle něj působili i Many Lagace s Curtisem Josephem a všichni chtěli odchytat maximální počet zápasů.

Zpočátku bez rodiny

Přestože Hašek působí v zámoří již od roku 1990, nadcházející sezóna bude pro něj v jednom ohledu premiérová. První polovinu totiž stráví v Americe bez rodiny, která zůstala v Pardubicích. "Bude to jiné. Jsou to ale jen čtyři měsíce, dá se to překonat," řekl. I díky tomu jej momentálně netrápí, kde bude bydlet. Ze začátku najde "azyl" u kamaráda, se kterým obchoduje. "Bydlení si budu hledat postupně. Nezatěžuji si tím hlavu," pousmál se.

Manželka i děti za ním několikrát přiletí, jinak budou komunikovat přes telefon a mail. "U počítače strávím více času," uvedl Hašek, jenž na cestu dostal od dcery Dominiky i obrázek. "Nakreslila se tam, jak pláče," poznamenal. Před odletem ještě všichni v sobotu stihli poslední rodinný výlet. "Byli jsme na zámeckých slavnostech v Litomyšli. Bylo to hezké," dodal Hašek.

Reklama