Hlavní obsah

Česká naděje na přehlídce talentů pro NHL zastínila ruské eso. V Kanadě pějí chválu

Guelph/Praha

Jméno českého snajpra Filipa Zadiny se v zámořských žebříčcích pro draft NHL posouvá stále výš. Osmnáctiletý forvard dostál své pověsti i na prestižní přehlídce největších talentů v Severní Americe Top Prospect Game, v němž se blýskl dvěma góly.

Foto: Jeffrey T. Barnes, ČTK/AP

Český útočník Filip Zadina na MS dvacítek.

Článek

Zatímco první příčka na draftu pro švédského zadáka Rasmuse Dahlina, který už v sedmnácti letech válí mezi dospělými jako zkušený mazák, je téměř jistá, o další pořadí se stále svádí boj.

A podle některých zámořských expertů začíná v bitvě o druhé místo mít Zadina navrch nad Rusem Andrejem Svečnikovem. Ten se mimochodem v ostře sledovaném utkání elitních mladíků neprosadil.

„Zadina v útočné třetině byl neustále v centru dění a zaznamenal vůbec nejvíce střel na bránu ze všech - sedm," vyzdvihuje výkon českého juniorského reprezentanta kanadský server Sportsnet.

„Jeden zápas navíc ve formátu all-star, byť hraném v nejvyšším tempu, nepřepisuje pořadí na draftu. Český útočník ale v hodnocení míří neustále vzhůru. Třeba v nezávislém rankingu North American Central Scouting se od října posunul z šesté na druhou příčku. Dahlina už asi nikdo nesesadí, ale Zadina se Svečnikovem se přetahují o druhé místo," píše dále.

Pardubický rodák se v duelu v kanadském Guelphu prosadil nejprve pohotovou střelou zápěstím, v závěru druhé třetiny pak skóroval z dorážky v přesilové hře. „Hrál jsem dobře, prostě jsem dělal svoji práci. Dal jsem dva góly a pomohl týmu k vítězství. Jsem šťastný, že jsme vyhráli a doufám, že mi můj výkon pomůže na draftu," pochvaloval si Zadina.

Jeho Tým Cherry porazil Tým Orr 7:4. Vítězný celek nesl jméno známého břitkého komentátora Dona Cherryho, který si během turnaje opět neodpustil poznámku, že by rád, aby se juniorská CHL (Canadian Hockey League - zastřešující soutěž pro hlavní juniorské ligy v zámoří) hrála bez Evropanů.

„Z Evropanů tady nejsem šťastný, abych řekl pravdu. Asi se očekává že řeknu: Jsme skvělá země a jsme všem otevření. Jenže pak se děje to, že kanadský kluk nehraje," postěžoval si glosátor.

Reklama