Hlavní obsah

Obránce Krajíček chce ve Vancouveru zaujmout

VERNON

Obránce Lukáš Krajíček je odhodlán prosadit se v nacházející sezóně NHL ve svém novém týmu Vancouver Canucks. Do kanadského klubu se 23letý hokejista dostal na konci června z Floridy v rámci největší výměny Vancouveru za posledních sedm let. "Byl jsem překvapený a svým způsobem i šťastný. Je přece jen větší šance dostat se do play-off s Vancouverem než s Floridou," komentoval změnu dresu držitel stříbra z MS v Rize.

Foto: San Antonio Rampage

Lukáš Krajíček v dresu San Antonia Rampage, farmy floridských Panterů.

Článek

Zejména proto, že součástí transakce byli i gólman Roberto Luongo a bouřlivák Todd Bertuzzi, tedy zvučnější jména zámořské soutěže, byl ofenzivně laděný český bek v celé výměně trochu opomínaným mužem. Ovšem v klubu počítají s tím, že právě on by mohl hrát důležitou roli při přebudovávání týmu, který poprvé po pěti letech nedosáhl na vyřazovací boje o Stanleyův pohár. Krajíčkovy šance jsou velké i s ohledem na to, že ze šesti pravidelně hrajících obránců Canucks z minulé sezóny se do týmu vrací pouze zkušení Sami Salo a Matthias Öhlund.

K týmu navíc přišel nový trenér Alain Vigneault a ten hodlá promíchat zkušené hráče právě s mladíky, jako je Krajíček. Prostějovský rodák podepsal s Vancouverem roční smlouvu na 625 tisíc dolarů, ale je si dobře vědom toho, že samotný podpis na kontraktu nic neznamená. "Stále je tu několik utkání, která musíme odehrát před startem sezóny a já v nich můžu ukázat, co dokážu," uvedl Krajíček.

Bude lepší a lepší

Generální manažer Vancouveru Dave Novis si je dobře vědom ofenzivního potenciálu, který se v nové akvizici skrývá. "Myslím, že až bude o něco zkušenější, tak díky svým dovednostem bude sbírat i více bodů. Má dobrou přihrávku a bude lepší a lepší," řekl Novis.

Krajíčkovou nevýhodou, na kterou poukazují také jeho kritici, je to, že nepředvádí typicky fyzický hokej. "Myslím, že nová pravidla mi trošku pomohla. Nikdy jsem nevyhledával velké srážky. Snažím se spíše hrát chytře," uvedl 24. hráč draftu z roku 2001. Během dosavadních 90 utkání ve slavné soutěži Krajíček nasbíral 23 bodů za tři branky a 20 asistencí.

Svou váhu mají i slova brankáře Roberta Luonga, který měl na Floridě možnost se o Krajíčkových kvalitách přesvědčit. "Je to ofenzivně laděný obránce. Je šikovný, dobrý v práci s pukem a myslím, že může hrát i přesilovky. Minulý rok byl jeho první kompletní sezónou v NHL a podle mě herně vyrostl. Doufám, že své sebevědomí a schopnosti ukáže i v kempu," prohlásil brankář.

Reklama

Související témata: