Hlavní obsah

Havlát si víc než bodů cení vítězství

Český hokejový útočník Martin Havlát dává jasně najevo, že Chicago v létě dobře investovalo, když si zajistilo jeho služby. Pětadvacetiletá posila z Ottawy, kterou vedení Blackhawks nalákalo na roční příjem šest miliónů dolarů, se hlavní měrou stará o to, že Chicago prožívá nejlepší vstup do sezóny od roku 1990.

Článek

Havlát ovládá statistiky NHL, ale cení si hlavně týmových vítězství a rád by přilákal do hlediště United Center více fanoušků.

Český forvard vede se 13 body ze šesti zápasů kanadské bodování a se sedmi brankami se dělí s dalšími čtyřmi hokejisty o vedení v tabulce střelců. "Máme za sebou jen šest zápasů, ale je pravda, že to zní hezky. Ale já opravdu na své body nemyslím," řekl Havlát v rozhovoru se zámořskými novináři.

S osmi kladnými body ovládá i statistiku účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. A to hlavně proto, že jen čtyři body zaznamenal v přesilových hrách, které tuto statistiku neovlivňují. Všech sedm branek ale vstřelil při plném počtu hráčů na ledě a předvádí při tom skvělé individuální průniky.

Chicago i díky němu čtyřikrát vyhrálo a i při dvou porážkách klub zažívá nejlepší vstup do ročníku za uplynulých šestnáct let. "Já myslím jen na to, abychom vyhrávali. Individuální úspěch je jen něco navíc. Hrajeme dobře jako tým a to je velice dobrý pocit," navázal Havlát, jehož vyměnila Ottawa v červenci za českého beka Michala Barinku, Toma Preissinga, Joshe Hennessyho a právo výběru ve druhém kole draftu v roce 2008.

Chybějí diváci

Havlát by měl v Ottawě problémy s dohodou na nové smlouvě a Chicago situaci vyřešilo nabídkou tříletého kontraktu na 18 miliónů dolarů. V úvodu sezóny teď fanoušci Senators zřejmě litují - zatímco Blackhawks se daří, Havlátův bývalý klub se trápí a z šesti zápasů získal jen čtyři body.

"Je to teprve začátek sezóny. Myslím, že kluci v Ottawě budou v pohodě a rychle se to otočí. Já jsem teď ale v jiném týmu, působení v Ottawě jsem uzavřel. Jsem teď Černý jestřáb a starám se o věci v Chicagu," podotkl.

V Chicagu hraje v útoku s krajanem Radimem Vrbatou, rovněž rodákem z Mladé Boleslavi, a Slovákem Michalem Handzušem. "Oba jsou opravdu skvělí hráči. Je s nimi zábava na ledě i mimo něj. Rozumíme si dobře," podotkl Havlát.

K úplné spokojenosti mu chybí jen větší zájem fanoušků. Minulý týden ve čtvrtek přišlo na Blackhawks proti Nashvillu jen 8008 diváků, což byla nejmenší návštěva za dvanáct let ve více než dvacetitisícové hale United Center. Ve středu na Montreal, který hrál v Chicagu po pěti letech, přišlo o tři tisíce příznivců více. Hokejisté podle Havláta potřebují fanoušky přesvědčit dobrými výkony, protože v sedmi z minulých osmi sezón chyběli v play-off.

"Přišlo už více lidí než minulý týden. Když budeme vyhrávat, bude jich chodit každý zápas více a více. Je to na nás, abychom předváděli takový hokej, který fanoušky naláká zpět do hlediště. Jedenáct tisíc jich tady vytvořilo hlučnou atmosféru a nemůžeme se dočkat, až přijde jich ještě víc," dodala nová hvězda klubu.

Reklama

Související témata: