Hlavní obsah

Malkin dobývá NHL, ale pomáhá i v Rusku

PITTSBURGH/PRAHA

Fantastický start v hokejové NHL zažívá ruský mladíček Jevgenij Malkin. Urostlý forvard se trefil ve všech pěti zápasech, ve kterých nastoupil, a se Sidney Crosbym vytvořil smrtící duo. Malkin ale nebojuje jen na ledě, prokázal i velké srdce mimo mantinely. V mateřském Rusku zaplatil malé holčičce operaci, během níž dostala protézu levé paže.

Článek

Dvacetiletý nováček soutěže pomohl šestileté holčičce z domovského Magnitogorsku. Dáša Tutsájevová se narodila bez levé paže a její rodiče si nemohli náročnou a drahou operaci dovolit. Přesto maminka Natalia stále věřila, že jednoho dne své dcerce bude moct život zlepšit. Protože ale Dášin otec je po pouliční bitce ochrnutý, nemohli si dovolit ani cestu do Moskvy na vyšetření.

Malkin si příběhu malé Dášy všiml v novinovém inzerátu, který žádal o finanční příspěvek. Rozhodl se pomoci a okamžitě rodině zaplatil cestu do Moskvy na testy. Ty rozhodly, že operace by Dáše mohla pomoci a dvojka draftu z roku 2004 zaplatila 350 tisíc rublů za operaci (necelých 300 tisíc korun) a také rehabilitaci. "Jsem velice rád, že operace proběhla pro Dášu dobře," citují klubové stránky Pittsburghu Malkina. "Když jsem se o její situaci dozvěděl, okamžitě jsem věděl, že musím pomoct," řekl s pomocí překladatele nadějný forvard.

Rodiče o ničem nevěděli

Malkinova akce překvapila i jeho rodiče, protože útočník Tučňáků svůj šlechetný čin nijak mediálně nepropagoval. Po operaci jim zavolal redaktor místních novin a ptal se na jejich názor. Vůbec netušili, o čem je řeč...

Z Ruska odcestoval Malkin krátce před Dášinou operací, takže neměl možnost se s holčičkou setkat. Tutsájevova rodina alespoň nechala otisknout v novinách inzerát s poděkováním za jeho velkorysost.

Brodeur žasl nad Malkinovým trikem

Malkin ale poutá pozornost hlavně na ledě. Svůj start v NHL musel odložit po nešťastné srážce se spoluhráčem Johnem LeClairem a vykloubeném ramenu v přípravě. Do kolotoče prestižní soutěže naskočil po čtyřech zápasech a od té doby si podmaňuje fanoušky i odborníky.

V každém z pěti zápasů vstřelil gól, navíc jeho akce nenechávají chladnými ani legendy minulosti. Ve svém pravidelném článku pro stránky NHL.com se nad Malkinovým gólem proti New Jersey rozplývá druhý nejproduktivnější obránce historie soutěže a trojnásobný držitel Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL Paul Coffey. Malkin v úterním zápase proti Devils přijal dlouhý pas od Crosbyho, po krátkém sprintu se zasekávačkou zbavil křižujícího Brada Lukowiche a přes osekávání důrazného obránce Colina Whitea ještě dokázal zpětnou kličkou pokořit gólmana Martina Brodeura.

Kolik gólů letos nastřílí Jevgenij Malkin?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Legendární brankář po zápase Malkina před novináři chválil. "Úžasný gól. Zapomeňte na ty kličky, co předvedl. Už jenom to, jak přijal puk po tak těžké přihrávce, je fenomenální. A ještě potom přetlačit chlapíka, který se vám snaží urazit hlavu, a dostat se až před brankáře... Myslel jsem si, že ho mám na lopatě. Neměl kam jít a já měl všechna místa pokrytá. A on si klidně zastaví a svým rozpětím kolem mě zasune puk do branky. Nádherný gól," uznal soupeře gólman New Jersey.

Pro soupeře bude hůř

Pittsburghu se v novém ročníku daří, Tučňáci z devíti zápasů šestkrát vyhráli. A to po čtyřech sezónách, kdy se všem soupeřům v divizi dívali na záda. Minulý ročník dokonce po devíti zápasech na jejich kontě svítila velká nula. Až v desátém utkání Penguins získali první body.

Protivníky může strašit ještě jedna věc. Malkin si skvěle rozumí s Crosbym, přestože stále nemluví anglicky. Takže se svým spoluhráčem nemůže domlouvat akce na ledě. "Stále spolu nemůžeme mluvit, říct si jeď tam nebo tam. Je to těžké, ale musíme se spolehnout na předvídavost. Při tréninku si ukazujeme prstem situace na tabuli, ale to je vše," popsal spolupráci Sidney Crosby.

"Ale to se zlepší, věřte mi," varuje soupeře jednička loňského draftu. Přes komunikační potíže nemají soupeři na dynamické duo z Pittsburghu protizbraň. Naposledy Malkin s Crosbym demontovali Philadelphii. Letci museli na domácím ledě skousnout prohru 2:8, když jim hattrick (první v NHL) nastřílel Crosby a Malkin získal čtyři body za gól a tři nahrávky. Další pokus o zastavení ruského kanonýra čeká ve středu Los Angeles.

Reklama

Související témata: