Hlavní obsah

Český gólman září ve Švédsku! Jít tak ve stopách Pastrňáka, přeje si

Praha

Možná jste o něm nikdy neslyšeli, ale to se může brzy změnit. Hokejový gólman Adam Wolf se hlásí o slovo. V této sezoně zářil ve švédské juniorské lize, kde dovedl zatím mužstvo Södertälje do play off. A tím to nekončí. Mladík, který potvrzuje fanouškům, jak skvělá je česká brankářská škola, má ambice. Rád by se vydal podobnou cestou, jako David Pastrňák, hvězda Bostonu v zámořské NHL. Ten si za švédský klub také zahrál. Wolf nikam nespěchá, posouvá se trpělivě krůček po krůčku. Teď je pro něj hlavní uspět ve Švédsku. „Ambice máme vysoké. Naším cílem je titul," hlásí bývalý gólman Plzně a Sparty.

Foto: archiv Adama Wolfa

Hokejový brankář Adam Wolf nyní chytá ve Švédsku.

Článek

Prvním cílem pro klub bylo dostat se do play off. Oddechl jste si, když se jej povedlo naplnit?

Určitě ano. Zvlášť když můj start nebyl úplně podle představ. Ale postupem času jsme se sehráli a já si zvykl na odlišný styl hokeje. Teď je situace jiná. Věříme si a do play off půjdeme sebevědomí.

Před startem sezony se s vámi moc nepočítalo, že?

Papírově jsme nepatřili k favoritům, ale jsme v play off a chceme titul.

Sice jste říkal, že rozjezd nebyl úplně optimální, pak se vám začalo dařit a ve statistikách jste nejlepším gólmanem soutěže, nebo patříte k nejlepším. Ležela odpovědnost hlavně na vás?

Takový pocit nemám. Ale pochopitelně jsem rád, že se mi daří. Statistiky, kde jsem na prvním místě, to snad potvrzují. Situace, kdy jsem pod tlakem, mi nevadí. Naopak mám pocit, že se mi v takové chvíli chytá lépe.

Cítíte, že vás angažmá v Södertälje brankářsky posunulo?

Zcela jistě. Hodně jsem zesílil, zrychlil. Maká se v posilovně, suché tréninky jsou před každým ledem. Změnilo mě to i jako člověka. Dost jsem se osamostatnil. Je to moje první zahraniční angažmá, takže si každý den vařím a teď je ze mě prvotřídní kuchař (směje se) Samozřejmě jsem si chvíli zvykal, ale je tady skvělá parta kluků a kopec lidí z týmu, kteří mi se vším pomohou, pokud je potřeba.

Můžou být pro vás výkony z juniorské ligy vstupenkou do tamní nejvyšší soutěže?

Liga je na vysoké úrovni. Je extrémně rychlá a také velmi technická. Každý hráč je opravdu profesionál. Těžko se odhaduje, jak to bude, ale cítím, že mě to angažmá posunulo správným směrem. Jak po hokejové stránce, tak po stránce osobní.

Ve Švédsku si na startu kariéry zahrál i David Pastrňák, současná hvězda NHL. Co byste říkal na to, kdyby se vaše kariéra odvíjela podobným směrem? Přijde na něj v klubu řeč?

Je pravda, že za náš klub hrát. O Davidovi se tady pořád mluví, nezapomnělo se na něj. Kdyby se mi dařilo podobně, tak bych se nezlobil. To je přece sen každého mladého hokejisty, dostat se tam, kam se dostal Pasta.

Foto: Facebook: David Pastrňák

David Pastrňák při Winter Classic.

Když jste šel do ciziny, bavil jste se s Pastrňákem o Södertälje?

Ne, ne. Osobně jsme se nebavili.

On udělal dobré jméno českým útočníkům, vy pro změnu potvrzujete, jak je skvělá česká brankářská škola. Vnímají to tak ve Švédsku?

Určitě ano. Česká brankářská škola má ve světě skvělý zvuk. Je výborná, vychovala spoustu špičkových brankářů.

Södertälje má na dresu velké S, v tom je velká podobnost se Spartou, kde jste hrál. Jak často vám to bleskne hlavou?

Teď už vůbec, jen na začátku jsem z toho byl mile překvapený, protože znak S byl naprosto totožný se sparťanským, jen v jiné barvě.

Když přišla řeč na Spartu. S hokejem jste začínal v Plzni, později jste se přesunul do Prahy. Komu tedy v Česku držíte palce?

To je dost těžká otázka, ale Spartu furt beru jako můj starý tým, kde jsem prožil skvělé okamžiky, takže Spartě. Ale Plzeň mám také stále ve svém srdci.

Foto: www.hcsparta.cz

Adam Wolf v Česku chytal za pražskou Spartu.

Během sezony jste si zatrénoval i se Spartou. Stihl jste se pobavit i s německým koučem Kruppem?

Ano, o Vánocích jsem jsem byl párkrát na ledě se Spartou. Bylo super vidět kluky po dlouhé době. Hlavnímu trenérovi jsem se akorát představil a poděkoval, že mě nechal s nimi trénovat.

Proč jste se vůbec rozhodl odejít do ciziny?

Myslím si že nejdůležitější faktor při rozhodování byla kvalita hokeje, která zde určitě je. Zámoří bylo také jednou z možností, ale kvůli škole jsem se rozhodl pro bližší Švédsko.

Po sezoně budete hledat nové angažmá. Máte představu, kde budete pokračovat?

To nechávám zatím otevřené, nebráním se ničemu, co bude na úrovni. Samozřejmě budu možnosti probírat.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články