Hlavní obsah

Nejlepší trenér, napsal kdysi Jágr. Muž, který stál u začátků kladenských hvězd, zemřel

Zemřel muž, který stál na počátku kariéry celé hvězdné hokejové generace. Byl školníkem, trénoval mládež, zůstával vcelku nenápadnou postavou, kterou míjela velká sláva. Přitom Karel Beran byl spojen se jmény nejslavnějších hráčů, kteří vzešli z proslulé středočeské základny. I s Jaromírem Jágrem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jaromír Jágr

Článek

„Smutná zpráva... Karel Beran, trenér olympijských vítězů – Jágra, Patery – mistrů světa Oty Vejvody ml., Františka Kaberleho – zemřel," uvedli na síti kladenští Rytíři, klub, který vlastní Beranův nejslavnější svěřenec Jágr. I ten na něj během kariéry občas vzpomněl, ač se potkávali zřídka.

„Kdysi i ve Vancouveru. Jarda ho médiím představil jako svého trenéra, vznikla krásná fotografie a několik nabídek Karlovi ke spolupráci na trénování místních mládežnických týmů," zavzpomínal pro Kladenský deník Ota Černý starší, kladenský novinář. Právě on kdysi nalákal Berana, bývalého druholigového hráče a později školníka na gymnáziu, k tomu, aby trénoval malé kluky.

„Karlovi Beranovi, mojemu nejlepšímu trenérovi..." napsal kdysi na fotografii mladičký Jágr coby stoupající hvězda Pittsburghu a eso generace, která přinesla českému hokeji Nagano a další radost. Zjevně i díky takovým nadšencům, jakým byl Beran. „Staral se o nás, jako bychom byli jeho vlastní," je Beran oceňován v knize o Jágrovi Z Kladna do Ameriky.

Právě u Berana Jágr dostával velký prostor. Neslyšel žádné peskování, když předváděl svá první velkolepá sóla, rostl v jedinečného hokejistu.

„Neřval, radil, nechal dětem radost ze sportu. Každý z toho mužstva měl své místo, svou důstojnost," uvedl Černý starší na adresu o víkendu zesnulého Berana. „Léta se statečně bránil těžké nemoci, se kterou prohrál. Ale jenom s ní. Jinak prožil spokojený život. Vítězný trenér za sebou zanechal nejen zmíněné světové hráče, ale i mnoho dalších kluků, kteří to na ledě tak daleko nedotáhli," dodal Černý.

Reklama

Související témata: