Hlavní obsah

Zdrcený Hořava: Pan Bukač byl pro mě vzorem trenéra národního týmu

Praha

Bývalý vynikající obránce a nyní trenér Miloslav Hořava odehrál mnoho zápasů pod vedením Luďka Bukače, který dnes zemřel. Uznávaný kouč a metodik pro něho zůstává vzorem, jak by měl šéf reprezentační střídačky vypadat. "Na Luďka Bukače vzpomínám jako na jednoho z nejlepších trenérů, jaké jsem kdy zažil a pod kterými jsem hrál. On byl pro mě naprosto přesně tím typem trenéra pro vedení reprezentace," řekl Hořava, jenž v této sezoně vedl extraligovou Mladou Boleslav.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý vynikající obránce a nyní trenér Miloslav Hořava se netají tím, že byl pro něj zesnulý Luděk Bukač vzorem, jak by měl vypadat kouč národního týmu.

Článek

Bukač si nejen u něho vybudoval velký respekt. "Pan Bukač byl chytrý, uměl mluvit, navíc zvládal asi tři čtyři jazyky, měl vystupování. A když to vezmu po hokejové stránce - neměl vůbec problém zařadit nové prvky, které třeba odkoukal v NHL nebo jinde. Přesně tak by z mého pohledu měl vypadat trenér pro národní tým," uvedl Hořava.

Spoustu stop u reprezentace Československa zanechali společně. Bukač i Hořava byli u zisku titulu mistrů světa v Praze v roce 1985. Oba mají i olympijské stříbro ze Sarajeva 1984, rovněž stříbro z MS 1982 a bronz z MS 1981. "Odehrál jsem pod panem Bukačem velkou část reprezentační kariéry a musím říct, že se ve všem výborně doplňovali se Standou Neveselým," připomněl Hořava druhou polovinu sehrané trenérské dvojice.

Foto: Sport.cz

Luděk Bukač zemřel ve věku 83 let

"Uměli to vybrat a pak tomu týmu také něco dát. Se Standou jsme trávili více času v přípravě, dělali jsme s ním rozcvičky a podobně a tam se vážou také ty veselé historky, co jsme zažili. Když pak přišel pan Bukač, o všem věděl a měl přehled, byl takový ten šéf," přiblížil Hořava.

Je něco, čím ho velikán hokejové historie a člen Síně slávy Mezinárodní hokejové federace IIHF v trenéřině inspiroval? "Musím říct, že jsem si to zprvu ani neuvědomoval, ale vždy, když se volí trenér nároďáku, tak mi pan Bukač automaticky naskočí. Je to pro mě opravdu takový vzor v souvislosti s touhle metou," zopakoval Hořava.

Reklama