Hlavní obsah

Hokejová senzace! Rumuni budou příští rok bojovat o postup na MS

Rumunský hokej prožívá jedno z nejlepších období ve své historii, místní reprezentační A-tým totiž vybojoval postup do divize I. A, která je zároveň kvalifikační skupinou pro elitní mistrovství světa.

Foto: Sport.cz

Rumunští hokejisté slaví senzační postup z divize I. B.

Článek

Naposledy se rumunskému národnímu týmu poštěstilo hrát na mistrovství světa v roce 1977. Posledním velkým turnajem pak pro Rumuny byla roku 1980 olympiáda v Lake Placid, kde mimo jiné podlehli pozdějším vítězům ze Spojených států 7:2 a stejným výsledkem také prohráli s československým výběrem.

Příští rok budou Rumuni jedním ze šesti týmů, které se porvou o dvě postupová místa na mistrovství světa 2021. Svěřencům slovenského kouče Julia Penzese se totiž povedlo vyhrát divizi I. B, přestože do Tallinnu původně přijížděli jako jeden z hlavních adeptů na sestup.

Co jste možná nevěděli o rumunském hokeji
V Rumunsku je registrováno 1562 hokejistů (306 mužů, 1102 juniorů, 154 žen) a 26 rozhodčích.
Země s 21,5 miliony obyvatel disponuje 10 hokejovými kluzišti, z toho 8 je krytých.
Nominaci reprezentačního A-mužstva tvoří výhradně hráči ze čtyř domácích celků.
Ač by to málokoho napadlo, v Rumunsku se hraje hokej opravdu dlouho, členem IIHF je dokonce už od roku 1924.

Jenže už v prvním utkání porazili domácí Estonce 2:1 po prodloužení. O den později přidali šokující výhru 3:2 nad Japonskem. Stěžejní vítězství pak Rumuni vybojovali v klání s Polskem, coby hlavním favoritem na zisk jediného postupového místa.

Poláci sice soupeře výrazně přestříleli v poměru 38:23, v utkání plném trestuhodně zahozených šancí však dokázali jen dvakrát vyrovnat a rozhodující gól na 2:3 inkasovali v prodloužení.

Po něm se pořadí v čele skupiny vyrovnalo, přičemž Rumuni měli navrch díky vyhranému vzájemnému zápasu a měli jistotu, že pokud porazí v řádné hrací době Ukrajinu s Nizozemskem, budou slavit postup.

A tak se také stalo. Poslední duel s Holanďany měl podle původních předpokladů být záchranářským soubojem. Místo toho v něm šlo Rumunům o postup, který také potvrdili dvěma přesilovkovými góly a na konečných 3:1 zvýšili při soupeřově hře bez brankáře.

„Měli jsme vyšší ambice než loni, ale abych byl upřímný, s postupem jsme vůbec nepočítali," prozradil kapitán Rumunů Roberto Gliga v rozhovoru pro web IIHF. „Klíčový byl duel s Polskem, kteří byli velkými favority. Poté, co jsme je porazili, jsme věděli, že musíme udělat všechno proto, abychom vyhráli poslední dva zápasy," dodal útočník Corony Brašov.

Česká stopa v rumunském hokeji
Radim Valchař
Momentálně útočník předního rumunského klubu SC Csíkszereda byl v uplynulé sezoně šestým nejproduktivnějším hokejistou rumunské ligy a dařilo se mu i v mezinárodní soutěži Erste Liga, kde dokonce skončil v kanadském bodování druhý. Erste Ligu hrají mužstva z Rakouska, Maďarska a Rumunska. Valchař již získal rumunské občanství a mohl by tak být posilou tamní reprezentace v bojích o mistrovství světa.
Leo Gudas
Bývalý československý a později český reprezentant, otec Radka Gudase, působil jako trenér v letech 2016 až 2018 u celku SC Csíkszereda, s nímž dokonce před rokem získal titul mistra Rumunska.
Tamás Részegh
21letý útočník klubu SC Csíkszereda a reprezentačního výběru Rumunska strávil dvě sezony v juniorce chomutovských Pirátů a nevedl si v Česku vůbec špatně. V 68 zápasech si připsal 61 bodů.

Reklama

Související témata: