Hlavní obsah

Bývalý šéf hokeje v Prostějově čelí obžalobě kvůli dotacím

Brno

Krajský soud v Brně začal řešit obžalobu na bývalého šéfa mládežnického hokejového klubu v Prostějově Michala Tomigu. Za dotační podvody a daňové úniky mu hrozí až osm let vězení. Obžalobě čelí i klub. Tomiga se k obžalobě u soudu odmítl vyjádřit. Hlavní líčení bude po odročení pokračovat na začátku listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek bankovek

Článek

Mládežnický hokejový klub LHK Jestřábi Prostějov žádal na roky 2016 a 2017 město a Olomoucký kraj o dotace, v té době době ale Jestřábi čelili exekucím. Šlo o nezaplacené nákupy sportovního materiálu a dluhy za ubytování. Podle žalobce Michala Píše předseda klubu v žádostech o dotace exekuční řízení zatajil. "V žádostech o poskytnutí dotace uvedl nepravdivé údaje a způsobil takovým činem značnou škodu," uvedl Píš.

Podle obžaloby Jestřábi v roce 2016 dostali od Prostějova 2,8 milionu, přičemž na účet klubu šlo 500.000 Kč a zbytek přímo subjektům. Od kraje pak získali dalších 1,3 milionu korun. Na rok 2017 klub žádal od města 3,8 milionu a od kraje 1,4 milionu, klub už ale žádné dotace na účet nedostal. Od města šlo 1,3 milionu přímo na účet subjektům, u kraje žádost o dotace neprošla. K řízení se s žádostí o náhradu škody přihlásil Prostějov, žádá půl milionu korun, i Olomoucký kraj, který požaduje zpět 1,3 milionu.

Žalobce Tomigu viní i z daňových úniků, kdy ve čtrnácti případech podle obžaloby nezákonně manipuloval s fakturami. Buď je podle státního zástupce nezaúčtoval, nebo je do účetnictví zařadil jako dar, přestože měly být evidovány jako reklama. Stát tak podle obžaloby připravil na DPH zhruba o 397.000 korun.

Tomiga dnes uvedl, že se vyjádří později. Dříve v médiích obvinění odmítl. Předseda senátu Michal Zámečník hlavní líčení odročil na 5. až 7. listopadu, v plánu je mimo jiné výslech svědků či znalce.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko