Hlavní obsah

Radikální rozhodnutí! Liga mistrů začne později, navíc se zásadně pozměněným herním formátem

Praha
Aktualizováno

Kvůli pandemii koronaviru odstartuje s více než měsíčním zpožděním až na začátku října, navíc se zásadně pozměněným herním formátem. Hokejová Liga mistrů v příští sezoně nenabídne zápasy v základních skupinách, 32 účastníků včetně českých týmů Liberce, Třince a Sparty budou hrát rovnou play off. Až do semifinále systémem doma venku, finále se pak odehraje na jeden zápas 9. února 2021.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty jsou jedním ze tří českých klubů, které si zahrají příští ročník Ligy mistrů. V soutěži se představí i Liberec a Třinec.

Článek

Soutěž tak místo 3. září začne až 6. října. V ten den se přitom podle původního harmonogramu mělo hrát páté ze šesti kol skupinové fáze. Na tu nakonec vůbec nedojde, rovnou se půjde na vyřazovací část.

„Hokejová Liga mistrů je panevropská soutěž, které se účastní týmy ze 13 zemí. To znamená, že jsme závislí na rozhodnutích a předpisech stanovenými 13 různými vládami," uvedl prezident soutěže Peter Zahner.

„Týmy, které se mají nového ročníku účastnit, musejí být schopny cestovat, a naším cílem je, aby se všechna utkání hrála bez omezení a s fanoušky na stadionech. Z tohoto důvodu a vzhledem k vysokému míře nejistoty napříč celým kontinentem jsme se rozhodli aktivně jednat a nechtěli jsme podstoupit riziko možných náhlých změn, pokud by soutěž začala v dříve stanoveném termínu," doplnil Zahner.

Vedení Ligy mistrů zvažovalo během posledních několika týdnů mnoho různých scénářů a návrhů a nakonec došlo k závěru, že pouze vyřazovací soutěž je nejvíce přímočaré a férové rozhodnutí.

„Chápeme, že změna formátu soutěže je nečekaná, ale zvláštní doba si žádá zvláštní opatření. Je naším cílem naplánovat soutěž pro všechny týmy co nejjednodušším způsobem, neboť se všichni v současnosti vyrovnáváme s nezvyklými výzvami. Jsme přesvědčení, že tohle rozhodnutí pomůže klubům a také celé soutěži, aby si program lépe naplánovaly a připravily se na úspěšnou sezónu," míní Zahner.

Přehled účastníků hokejové Ligy mistrů pro ročník 2020/21:
Frölunda
Lulea
Färjestad
Rögle
Skelleftea (všechny Švédsko)
Curych
Zug
Davos
Ženeva
Biel-Bienne
(všechny Švýcarsko)
Kärpät Oulu
Lukko Rauma
Tappara Tampere
Ilves Tampere (všechny Finsko)
EHC Mnichov
Mannheim
Straubing
Eisbären Berlín (všechny Německo)
Bílí Tygři Liberec
Oceláři Třinec
Sparta Praha (všechny ČR)
Salcburk
Bolzano
Vídeň (všechny EBEL)
Junosť Minsk
Něman Grodno (Bělorusko)
Aalborg (Dánsko)
Cardiff (Velká Británie)
Grenoble (Francie)
Stavanger (Norsko)
Tychy (Polsko)
SönderjyskE (vítěz Kontinentálního poháru)

Losování Ligy mistrů proběhne 20. května. V soutěži nakonec nebude mít zástupce Slovensko. Vedení nejvyšší slovenské soutěže oficiálně nabídlo své místo kvůli problémům s infrastrukturou Banské Bystrice. Ta by musela při rekonstrukci své hlavní arény odehrát Ligu mistrů na menším stadionu. Nahrazena bude běloruským Grodnem, které po základní části tamější soutěže skončilo druhé a pro LM dostalo divokou kartu.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko