Hlavní obsah

Hokejista Marek si zahraje proti Rangers, kteří jej draftovali

BERN

Od roku 2003 až do loňska patřila práva na českého útočníka Jana Marka v NHL New Yorku Rangers, ale nynější hokejista Magnitogorsku si v zámoří nikdy nezahrál. Produktivní lídr Metallurgu bude ve středu proti Jezdcům bojovat o Victoria Cup v Bernu, ale zápas nebere nijak prestižně. Spíše se bude snažit naplnit ambiciózní cíle vedení ruského klubu a snažit pomoci týmu ke zlepšení, protože po výsledcích z úvodu KHL v kabině trochu zhoustla atmosféra.

Foto: www.khl.ru

Útočník Magnitogorsku Jan Marek

Článek

"Je to trošku jiný zápas, má prestiž. Ještě nikdo z nás nehrál na takové úrovni proti klubu z NHL," řekl v úterý Marek v rozhovoru s českými novináři.

Rangers si jej vybrali v roce 2003 v osmém kole draftu jako celkově 243. v pořadí. Přes některé kontakty se tam ale na angažmá v minulých letech nedohodl a v únoru loňského roku newyorský klub poskytl jeho práva Los Angeles jako součást rozsáhlejší výměny za Seana Averyho.

Marek zápas proti Rangers nebere nijak prestižně

"Já osobně bych to vyloženě prestižně nebral. Nešel jsem do Ameriky, ale do Ruska a zatím toho nelituju. Vyhráli jsme zlatou medaili, jednou jsme byli třetí a vyhráli jsme Super Six," podotkl Marek, jenž zamířil do Magnitogorsku v roce 2006 z pražské Sparty.

Ruský klub mu nabízí podmínky, které by při dobývání NHL a boji o místo těžko dostal. "Ale nebylo by špatný si NHL jednou zahrát. Přišel návrh z Los Angeles, ale měl jsem už podepsanou smlouvu, tak jsme to ani s mým agentem Robertem Spálenkou neřešili."

Marek v deseti zápasech KHL zaznamenal 16 bodů za osm branek a stejný počet asistencí a pohybuje se na špici pořadí produktivity. Dojem mu ale kazí to, že Metallurg nehraje podle představ a je až v polovině tabulky. "Z toho, že jsem vedl bodování, žádný rozruch není, ani moc rozhovorů nebylo. Občas si spíš přečtu, že se Magnitogorsku nedaří," popsal dění v nově vzniklé soutěži, nástupkyni ruské superligy.

Atmosféra v kabině není dobrá

Metallurg utrpěl například nedávno debakl v Omsku 0:6, do Bernu vyrazil po domácí porážce 1:5 s Ufou. "Jsme na začátku sezóny, ale byl bych nejraději, kdybychom měli o sedm osm bodů více. Mužstvo není v dobrém rozpoložení a moc si nevěří. Jsem rád, že jsem nějaké góly a nahrávky dal, ale já bych radši, abychom vyhrávali. V Rusku je největší tlak na cizince, a když se nedaří týmu, atmosféra není dobrá," připojil.

Generální manažer Gennadij Veličkin dává nespokojenost v kabině znát. "Párkrát řval, že tak to nejde hrát, takový klub jako Magnitogorsk. Musím souhlasit, že do toho dávají velké peníze, máme dobré podmínky, a ne všichni se k tréninku a ke všemu podle toho staví," navázal Marek. "Generální manažer má kancelář přímo v kabině, takže je v kontaktu a jsou neustále nějaké pohovory. Řeší se, proč se nedaří. Před sezónou jsme měli dva vynikající turnaje, a teď je všechno obráceně."

Duel s Rangers by mohl ruskému klubu pomoci

Marek doufá, že by třeba duel s Rangers mohl mužstvo vzchopit. "Kdybychom ho sehráli nějak vyrovnaně, tak nás může nějak našlápnout k lepším výkonům a sebevědomí. Jsme na to sami zvědaví, ale při té naší týmové formě nevím, nevím," prohlásil bývalý hráč Třince. "Úplně jsme teď vyhořeli doma s Ufou. První tři střely - tři góly, mužstvo se úplně složí a není schopné zvednout hlavu a otočit to, jak to bývá u velkých týmů."

Magnitogorsk se musí z krize rychle dostat. Po návratu z Bernu nastoupí v sobotu doma proti Čeljabinsku, potom zavítá ke čtyřem utkáním ven. Na konci října ještě zahájí Metallurg působení v Lize mistrů.

"Je to teď hodně náročné, hodně cestování a hraje se každý druhý den. Ale na Ligu mistrů se taky těším, zahrajeme si se špičkovými evropskými mančafty. Na druhou stranu máme strašně úzký kádr a táhneme to v zápasech od druhé třetiny na tři pětky. Ale zase člověk hraje hodně," dodal útočník, který se v poslední době doma v Magnitogorsku s manželkou Luckou moc nepotká.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.