Hlavní obsah

V sobotu bude vyhlášena anketa Zlatá hokejka, favoritem Vokoun

PRAHA

V tradičním prostředí karlovarského hotelu Pupp, ale v dřívějším termínu, budou v sobotu vyhlášeny výsledky 42. ročníku ankety Zlatá hokejka. Již nyní je jisté, že prvenství z loňského roku neobhájí Patrik Eliáš, jenž se tentokrát nevešel do elitní desítky. Hlavním favoritem na zisk ocenění pro nejlepšího českého hokejistu uplynulé sezony je brankář Tomáš Vokoun, jenž vyhrál první část ankety a i ve druhé části sezony podával výborné výkony.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tomáš Vokoun s pohárem a zlatou medailí z MS.

Článek

Jednoho z klíčových hráčů na světovém šampionátu v Německu, na kterém Češi získali nečekaně zlaté medaile, tipují za vítěze i samotní hokejisté. Rozhodují ale hlasy trenérů a novinářů.

"Myslím, že stoprocentně vyhraje 'Voky', ale i třeba Tomáš Plekanec měl dobrou sezónu. NHL jsem zase tak moc nesledoval, z Evropy pak mají šanci kluci, jimž se dařilo v klubech a pak jeli na mistrovství světa. Ale 'Voky' by měl vyhrát," řekl například útočník Jaromír Jágr, jenž anketu vyhrál devětkrát a v popředí nebude chybět ani letos. Jubilejní desátou výhru ale podle všeho nezíská.

Brankář Floridy si dobře uvědomuje, že má šanci Zlatou hokejku poprvé v kariéře vyhrát. A po nedávném příletu z Ameriky přiznal, že by jej to potěšilo. "Když je oceněna vaše práce, tak to vždy potěší. Je jedno, v jakém odvětví děláte," uvedl Vokoun, jenž zároveň poukázal na fakt, že výbornou sezónu měli i další hráči v čele s Jágrem, Plekancem nebo Dominikem Haškem.

Brankář může jít na vyhlášení pěšky, bydlí kousek od hotelu

Vokoun ovládl první část hlasování s náskokem 88 bodů před Plekancem, třetí byl Jágr. "Docela se těším na slavnostní večer. Sice na takovéto společenské akce moc nejsem, ale tady potkám spoustu kluků, což bude super. Navíc bydlím v Karlových Varech, takže nebudu muset nikam jezdit. Uvidíme, jak to dopadne. Pokud by mi to nevyšlo, z mostu neskočím," dodal Vokoun s úsměvem.

V elitní desítce je čtveřice letošních mistrů světa. Vedle Jágra a Vokouna i útočníci Roman Červenka a Tomáš Rolinek. Zatímco před rokem vzešel vítěz výhradně z forvardů, letos jsou ve finálním výběru i jeden obránce a dva brankáři. Defenzivní hráče reprezentuje Tomáš Kaberle, z gólmanů mají šanci Hašek a Vokoun. Dalšími kandidáty jsou Tomáš Fleischmann, David Krejčí, Plekanec a Martin Straka.

V Karlových Varech se osobně představí osm z deseti nominovaných hráčů, omluvili se pouze Červenka a Straka. Neopakuje se tak situace z loňského roku, kdy na západ Čech přijeli jen dva ocenění hráči. Lepší účast je i díky přesunu termínu akce ze srpna na závěr června. Organizátoři slavnostního vyhlášení plánují ocenit i letošní světové šampiony, kterých by do lázeňského města mělo přijet patnáct.

Složení elitní desítky (podle abecedy)
Roman Červenka (Slavia), Tomáš Fleischmann (Washington/NHL), Dominik Hašek (Pardubice), Jaromír Jágr (Omsk/KHL), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), David Krejčí (Boston/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Martin Straka (Plzeň), Tomáš Vokoun (Florida/NHL).

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko