Hlavní obsah

Drama na ledě! Osmnáctiletý norský talent ochrnul

Celou sportovní kariéru měl před sebou, ale nešťastný okamžik během chvilky všechno změnil. V sobotním utkání juniorské hokejové soutěže v Norsku mezi týmy Frisk Asker a Lorenskog narazil teprve 18letý talent Mats Hildisch po střetu s hráčem soupeře v plné rychlosti hlavou do brankové konstrukce a následky jsou tragické: navzdory okamžitému převozu do nemocnice a operaci zůstane trvale paralyzovaný, píše server Sport1.

Foto: Sport.cz

Mladý norský obránce Mats Hildisch zůstane po těžkém úrazu ochrnutý.

Článek

Krutou diagnózu lékařů potvrdil v pondělí hráčův klub Frisk Asker. Jak k neštěstí došlo? Hildisch se hnal za pukem do obranného pásma Lorenskogu, když došlo ke střetu s hráčem soupeře, který mladíka vychýlil. Ten narazil celou vahou těla do brankové konstrukce a zůstal bezvládně ležet na ledě.

„Žádná zákeřnost či snaha o likvidaci, byl to úplně běžný zákrok, jakých se v zápasech odehrává celá řada. Soupeři nelze nic vyčítat. Mats měl prostě jen neuvěřitelnou smůlu," popsal pro média inkriminovanou situaci Vidar Wold, trenér Frisk Asker.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mats Hildisch (@matshildisch1),Čec 27, 2020 v 5:24 PDT

Hildisch utrpěl vážné zranění páteře a navzdory okamžitému chirurgickému zákroku na klinice v Ullevalu zůstane trvale ochrnutý. Mladý obránce, který se dostal i do reprezentačních výběrů Norska do 16 a 18 let, bude příští týden převezen do rehabilitačního centra Sunnaas v Nesoddenu.

Faul Moravy na Zelenku

Tuzemským hokejovým fanouškům v souvislosti s nešťastnou událostí v Norsku zřejmě proběhne pamětí reminiscence na případ útočníka Tomáše Zelenky, jehož v únoru roku 2001 v play off první ligy narazil zezadu na mantinel jihlavský obránce Marian Morava (viz přiložené video). Třebíčský forvard po těžkém poranění krční páteře zůstal upoután na invalidním vozíku.

Podobné zranění s trvalými následky utrpěl v utkání finské ligy ještě o několik let dříve další český hokejista Jaroslav Otevřel, v roce 1990 reprezentační obránce Luděk Čajka (26) dokonce následkům nárazu hlavou do mantinelu podlehl.

Reklama

Související témata: