Hlavní obsah

Pocta pro Čechy! Na hokejovém MS v Rize vyrovnají rekord z domácího šampionátu

Hned pět českých rozhodčích se představí na letošním hokejovém mistrovství světa, které se uskuteční od 21. května do 6. června v Rize. Žádná jiná země nebude mít na vrcholné akci sezony tak početné zastoupení. Mezi 18 hlavními arbitry jsou i Martin Fraňo, Antonín Jeřábek a Robin Šír, mezi 18 čárovými pak Daniel Hynek a Jiří Ondráček.

Foto: Archiv

Rozhodčí Antonín Jeřábek.

Článek

Stejně početné zastoupení měla Česká republika na vrcholném turnaji jen v roce 2015, kdy hostily světový šampionát Praha s Ostravou. Čtyři zástupce budou mít letos v lotyšské metropoli Finsko, Rusko a Švédsko, po dvou Bělorusko, Dánsko, Kanada, Lotyšsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Švýcarsko a USA a jednoho Francie.

„Všech nominací si velmi vážíme, protože potvrzují dlouhodobě vysokou úroveň a kredit našich rozhodčích," uvedl předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Vladimír Šindler.

Nejvíce zkušeností má z nominovaných českých sudích Antonín Jeřábek, který se zúčastní osmého mistrovství světa. Třikrát rozhodoval finále a dvakrát nechyběl na olympijském turnaji.

Pošesté pocestuje na MS Martin Fraňo působící v KHL, podruhé Jiří Ondráček, který debutoval v roce 2019 na Slovensku. První účast si připíšou Robin Šír, který byl ovšem nominován již na loňský zrušený šampionát ve Švýcarsku, s čárovým rozhodčím Danielem Hynkem.

„Vzhledem k pandemii a omezením mezinárodního styku jsme nominovali především evropské rozhodčí, zatímco nedávný šampionát juniorů odřídili ti kanadští. Výběr probíhal i s ohledem na příští olympiádu, protože dalších možností, jak výkonnost rozhodčích otestovat při vrcholné události, již mnoho nebude," uvedl člen komise rozhodčích Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Pavel Halas.

Foto: Sport.cz

Martin Fraňo.

Novinkou je, že rozhodčí budou pro delegace k utkáním a přípravu v dějišti šampionátu rozděleni v šestičlenných skupinách. Uvedeným opatřením chce IIHF minimalizovat rizika šíření nákazy s tím, že spolupráce ve stálých skupinách přispěje i k lepší koordinaci a jednotnějšímu výkladu pravidel.

Reklama

Související témata: