Hlavní obsah

Zemřel účastník MS ve fotbale 1958 a bývalý hokejista Feureisl

Odešla slavná postava československého sportu. V 89 letech zemřel ve středu bývalý fotbalový reprezentant a také hokejista Jiří Feureisl. O úmrtí karlovarské sportovní legendy informoval tamní hokejový klub na svém webu. Feureisl se prosadil do národního týmu přesto, že hrál druhou fotbalovou ligu. V roce 1958 se zúčastnil mistrovství světa ve Švédsku.

Foto: www.hokejkv.cz

Jiří Feureisl

Článek

"Hrál s hokejkami z břízy, ve fotbale prohnal i Pelého," napsal příznačně klubový web k úmrtí slavné postavy československé sportovní historie. Za jejím jménem je skrytý fantastický příběh.

Ve fotbalové reprezentaci debutoval dva roky před zmíněným MS a hned v prvním zápase proti Švýcarsku (6:1) se blýskl čtyřmi góly. Podobný kousek se v čs. a českém výběru povedl jen sedmi hráčům - po Feureislovi až v roce 2005 Janu Kollerovi a pak už jen Milanu Barošovi o čtyři roky později.

V roce 1956 se rodák ze Strašic u Rokycan podílel také na vítězství 1:0 v přípravném utkání nad Brazílií na Maracaná.

Za národní tým odehrál Feureisl jedenáct zápasů, v nichž dal sedm branek. Skóroval i na MS při výhře 6:1 nad Argentinou. Po šampionátu už další reprezentační starty nepřidal i proto, že odmítl nabídky pražských ligových klubů i jiných zájemců a zůstal v Karlových Varech.

Lázeňské město nechtěl opustit i kvůli hokeji. Za tamní klub nastupoval v útoku 20 sezon v nejvyšší soutěži i druhé lize a nastřílel přes 400 gólů.

"V posledních letech trápily Jiřího velké zdravotní problémy, které mu znemožnily docházet na zápasy svých milovaných sportů, kterými byly karlovarský lední hokej a fotbal. Jeho úmrtím přichází náš klub o osobnost, která výrazným způsobem zviditelnila Karlovy Vary na sportovní mapě tehdejšího Československa padesátých let," uvedla karlovarská Energie na svém webu.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice